Reporterskola

PT: Skolmaten på Pitholmsskolan

Matsvinnet måste sluta.

 

Minibladets reportrar på Pitholmsskolan har tagit reda på var skolmaten kommer ifrån.

 

Elisabeth Lindgren arbetar i köket på Pitholmsskolan. När hon får frågan hur mycket hon får bestämma svarade hon:

 

– Inte så mycket utan vi har en grupp som bestämmer vad vi ska ha för mat. Däremot får vi lämna in synpunkter.

 

Elisabeth berättar även att kycklingen, nötköttet och det mesta av fisken kommer ifrån Sverige. Maten transporteras med lastbil till skolan och både riset och pastan innehåller fullkorn. Hon berättar även att den vegetariska maten görs på samma ställe som den vanliga maten, det vill säga i produktionsköket i Öjebyn.

 

Helena Lundberg är skolmatansvarig i Piteå och hon är en av de personer som tar beslut om vad som ska serveras i skolorna.

 

Hur mycket kan du påverka innehållet i menyn för skolmaten?

 

– Jag ingår i vår menygrupp, som består av mig, enhetschefer, dietist och vår handläggare för det kostdatasystem som vi använder. Menyn planeras av oss gemensamt utifrån förslag från oss som ingår i menygruppen men även utifrån synpunkter från elever och kökspersonal.

 

Helena Lundberg berättar att de inte får utforma menyn hur de vill utan måste förhålla sig till olika styrdokument, bland annat Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skolan.

 

– Jag liksom alla i menygruppen kan komma med förslag på nya maträtter, maträtter som ska ersättas eller andra förändringar i menyn, säger hon och berättar att om det blir en förändring utifrån ett förslag från mig ska menygruppen vara överens.

 

Vad har ni för mål med skolmaten?

 

– Det är bestämt att skolmaten ska vara näringsriktig, kvalitetssäkrad och välsmakande. Det står i skollagen att måltiderna ska vara kostnadsfria och näringsriktiga. En näringsriktig måltid är viktig för att vi ska få tillräckligt med energi och ork för att bland annat ta till oss nya kunskaper. Det är viktigt att den mat vi serverar är säker att äta så att vi är trygga med den.

 

Helena Lundberg säger att det är viktigt att maten är god så att maten hamnar i magen. Det finns även tre mål för 2022.

 

• Matsvinnet ska minska

• Andel av inhandlade livsmedelsprodukter som är lokalproducerade ska öka.

• Andel av inhandlade livsmedelsprodukter som är ekologiska ska öka.

 

Varifrån kommer fisken, kycklingen och nötköttet?

 

– Lax, torsk, fiskbullar och sill produceras i Sverige men kummel kommer från Sydafrika och sej från Kina. Kycklingen och nötköttet kommer från Sverige.

 

Var förpackas maten och hur långt färdas den?

 

– Vi köper vår mat främst från SvenskCater som är vår leverantör av livsmedelsprodukter. De har ett lager i Luleå som levererar varor till oss. Sedan köper de i sin tur in livsmedel från olika fabrikanter i och utanför Sverige.

 

Helena Lundberg berättar att merparten av mejeriprodukterna kommer från Norrmejer som levererar mejerivaror från sitt lager i Umeå.

 

Måltidsservice slutbereder maten i sina kök på förskolor/skolor. Det kan handla om att de till exempel kokar potatis, pasta eller ris, gör salladsbuffén och värmer maten som kommer från produktionsköken. 

 

Det produceras även mat i kommunens produktionskök. Öjebyns produktionskök producerar maten till Pitholmsskolan. Den mat som lagas i Öjebyns produktionskök förpackas till respektive förskola/skola och körs sedan ut tre gånger per vecka.

 

Hur transporteras maten?

 

– Maten transporteras med bil.

 

Vad gör ni för att måltiderna ska vara klimatvänliga?

 

– Vår ambition är att servera hållbara måltider, maträtter som bland annat har lokalproducerade råvaror, kött med lägre klimatpåverkan och maträtter som är växtbaserade, säger Helena Lundberg och berättar att kommunen arbetar för att öka inslaget av ekologiska livsmedel och tillaga så mycket som möjligt av maträtterna från grunden.

 

Tycker du att skolmaten är bra som den är eller finns det något som kan förbättras?

 

– Jag tycker vi har en bra skolmat som är god och varierande. Vi behöver fortsätta arbeta för att minska matsvinnet.

 

Soy Suda är anställd i skolköket och hon trivs på sin arbetsplats.

 

Vad tycker du om arbetsförhållandet i köket?

 

– Jag tycker att de är bra.

 

Är det något du tycker är extra roligt inom ditt jobb?

 

– Vi gör mycket bra sallad för barnen och värmer mat.

 

Är det något du tycker är mindre bra?

 

– Att eleverna slänger så mycket mat. De slänger även smörpaketen till komposten istället för brännbart, det gör så att vi måste plocka upp dem.

 

Text: Lo Stenvall och Hedda Lundberg, 6c, Pitholmsskolan, Piteå