PT: “En stor del av mig formades i Arvidsjaur”

Nils van der Poel när han var med i Arméns jägarbataljon.

Nils van der Poel gjorde värnplikten på Arméns jägarbataljon. Foto: Arméns jägarbataljon

Nils van der Poel

 

Nils van der Poel är 24 år och kommer från Trollhättan.

 

2018 flyttade han till Arvidsjaur för att göra värnplikten på jägarbataljonen.

 

Under årets VM tog han guld på 5  000 meter och 10  000 meter. Han satte även ett nytt världsrekord på 10  000 meter med tiden 12.32,95.

 

Nu är målet att ta OS-guld i Kina 2022.

 

I förra veckan åkte skridskoåkaren Nils van der Poel 10 000 meter snabbast i världen. En av anledningarna till att han är så snabb är att han gjorde värnplikten i Arvidsjaur.

 

Nils van der Poel har nyligen tagit två VM-guld och även slagit världsrekord på 10 000 meter på skridskor. För tre år sedan bestämde han sig för att satsa allt på att ta guldmedaljer i OS i Kina 2022.

 

Efter att han hade satt upp sitt mål pausade han skridskoåkandet och flyttade till Arvidsjaur. I Arvidsjaur gjorde han värnplikten på Arméns jägarbataljon. 

 

Nu berättar Nils van der Poel att tiden i Arvidsjaur har hjälpt honom att bli snabb på skridskorna.

 

– Tiden där har påverkat mig väldigt mycket. En stor del av mig formades i Arvidsjaur. Jag fick mina värderingar där, jag fick lära mig att samarbeta med andra människor och jag fick lära mig att tro på mig själv, säger Nils van der Poel till tidningen PT:s reporter. 

 

Nils van der Poel berättar att han var i Arvidsjaur under ett år. Under det året tränade han inte på att åka skridskor. Istället blev han starkare på andra sätt. Han blev väldigt bra på att göra armhävningar och att bära en tung ryggsäck. Dessutom blev han bra på att kämpa och på att utmana sig själv.

– Jag trodde att det viktigaste för mig var att samla de mentala färdigheterna. Jag trodde att det fanns mycket att hämta i Arvidsjaur och jag hade rätt, säger Nils van der Poel.

 

I maj 2019 lämnade Nils van der Poel Arvidsjaur och fortsatte med skridskoåkningen. Nu ska han träna och tävla och göra sig redo för OS nästa år.

 

Vad han ska göra när han inte längre tävlar i skridskor vet han inte. Men Nils van der Poel kan tänka sig att arbeta inom försvarsmakten.

Nils van der Poel är en skridskoåkare.
Nyligen tog han två guldmedaljer
i VM i skridskoåkning i Nederländerna.
Men han har faktiskt gjort värnplikt i Arvidsjaur.

 

Värnplikt är när man tränar för
att vara med i militären.
Förr i tiden var alla män
tvungna att göra värnplikt.
Men idag är det frivilligt.

 

Nils van der Poel ville ta en paus
från skridskoåkningen.
Så då åkte han till Arvidsjaur
för att göra värnplikt.

 

Själv säger Nils van der Poel att
Arvidsjaur var väldigt bra för honom.
Han fick träna mycket på att bli stark
och på sitt självförtroende.