PT: Dyra e-böcker hotar vanliga böcker

Johan Söderberg

"Vi jobbar med att få folk att läsa oavsett om det är en vanlig bok eller en e-bok", säger bibliotekschefen Johan Söderberg.

E-böckerna är dyra och dess växande popularitet kan göra att biblioteken inte har råd att köpa in lika många vanliga böcker som tidigare.

 

E-böcker kan beställas av biblioteken och sedan läsas på mobiltelefonen eller hemma i datorn. Allt fler vill låna e-böcker och det blir dyrt för biblioteken. 

 

Om boken har en populär titel eller är skriven av en känd författare kan den kosta upp till 60 kronor per lån för biblioteket. Detta kan göra så att biblioteken inte kan köpa lika många vanliga böcker som tidigare till biblioteket.

 

– Utlåningen ökar och det är ju jätteroligt. Folk läser vid helt nya tillfällen numera; när de är ute och går eller när de gör hushållssysslor. Det är inte finare att läsa en vanlig bok än en e-bok, men vi sitter i den situationen att vi har avtal som kostar beroende på vilken bok det är. Förlagen sätter priset, säger Johan Söderberg som arbetar som bibliotekschef i Piteå.

 

Det blir svårt att veta hur mycket pengar biblioteken ska lägga på kostnaderna för e-böcker eftersom de inte vet hur folk kommer att låna. I framtiden kanske biblioteken måste lägga mindre pengar på vanliga böcker och istället lägga de pengarna på e-böcker.

E-böcker är böcker som du läser
på datorn eller i mobilen.
Du kan låna e-böcker på biblioteket
precis som du kan låna vanliga böcker där.

 

Men biblioteken måste betala
för e-böcker.
Och de kan vara väldigt dyra.

 

Johan Söderberg är bibliotekschef i Piteå.
Han säger att det är roligt
att många lånar fler e-böcker.
Men det är svårt för biblioteken
att veta vad det kommer att kosta.

 

Om e-böckerna fortsätter vara så dyra
kanske biblioteken får köpa färre vanliga böcker.