Två glada barn som tittar på en laptop

Frågor och svar för barn

 

Vem är det som gör MiniBladet?

 

MiniBladet startades av Maria. Hon är lärare och tycker det är viktigt att barn får läsa nyheter. Hon tycker också det är viktigt att barn får vara med och göra nyheter.

 

Till sin hjälp har Maria MiniBladets redaktion. En redaktion är den grupp som gör en tidning. I MiniBladets redaktion finns flera olika personer som gör olika saker. Några skriver, någon ritar bilder och någon ordnar tävlingar.

 

Du kan läsa mer om redaktionen här: MiniBladets redaktion

 

Vem kan skicka in till MiniBladet?

 

Alla barn får skicka in saker till MiniBladet. Ju fler som skickar in saker, desto gladare blir vi!

 

Du kan skicka in ett svar på nästa månads kändisfråga.

Du kan skicka in en egen berättelse om Minja och Mino som kanske blir en ritad berättelse nästa vecka!

Du kan svara på och skicka in ett förslag till ny fråga på Veckans fråga.

MiniBladet har också ofta tävlingar där du kan skicka in ditt bidrag. Håll utkik i början och slutet på varje termin!

 

Vad är Reporterskolan?

 

Reporterskolan är en skola här på MiniBladets hemsida. I Reporterskolan kan alla barn lära sig att bli minireportrar. Du får bland annat lära dig att skriva artiklar, göra enkäter och ta foton. Du kan också lära dig hur du spelar in film.

 

I Reporterskolan får du lära dig om många saker som är viktiga för en reporter. Du lär dig en sak i taget och till varje sak du lär dig finns det en övning.

 

I Reporterskolan finns det flera olika delar. Du kan göra alla delar, eller bara välja de delar du tycker är roliga. Men det är lättare om du gör delarna från början till slutet, eftersom vi börjar med det lätta och slutar med det svåra.

 

Reporterskolan är rolig att göra tillsammans med sin klass, men det går också bra att göra Reporterskolan på egen hand.

 

Gå till Reporterskolan

 

Varför måste jag börja med att välja en tidning när jag ska titta på MiniBladets hemsida?

 

MiniBladet är ingen egen tidning utan vi samarbetar med flera vuxentidningar. Vi är ingen egen tidning eftersom vi tycker att det är viktigt att barns nyheter finns i vuxentidningarna också. Dessutom är det lättare att läsa nyheter i en tidning som kanske redan finns hemma.

 

Eftersom vi samarbetar med flera tidningar har alla tidningarna en egen sida här på MiniBladets hemsida. Det lättaste är att du väljer den tidningens sida som finns där du bor. Om din tidning inte finns med kan du välja någon av de andra, men då kanske det ibland kommer upp nyheter om platser som inte ligger där du bor. Men de allra flesta nyheterna handlar om saker som händer i hela Sverige eller världen.

 

Vem bestämmer vem som blir Månadens kändis?

 

MiniBladets redaktion funderar varje termin på vilka kändisar som barn gillar. Sedan hör vi av oss till flera kändisar och frågar om de vill vara med i MiniBladet. De kändisar som svarar ja blir sedan Månadens kändisar.

 

Har du en speciell kändis som du vill ska vara Månadens kändis här på MiniBladet? Då kan du mejla din önskan till oss! Mejla oss här: Kontakt

 

Jag tycker det är jobbigt att läsa vissa nyheter eftersom de handlar om hemska saker. Det är inte roligt. Ska jag bara sluta läsa nyheter då?

 

Det är viktigt att läsa nyheter för att veta vad som händer i världen. Det står också i skolans regler att alla ska läsa nyheter. Och nyheter kan också vara roliga att läsa. Här på MiniBladet har vi varje vecka också roliga nyheter.

 

Men om det är en speciell nyhet som du tycker är jobbig, eller om du blir orolig av att läsa nyheter, kan du alltid prata med en vuxen.

 

Varför finns det en medelsvår och en lättläst text på MiniBladets alla nyheter?

 

MiniBladet är till för alla barn från 3 till 12 år. De mindre barnen kanske inte kan läsa så bra än, och då behöver de en lätt text. Därför har vi lättlästa texter. Vissa äldre barn kan också ha svårt att läsa, och då kan en lättläst text också vara bra.

 

För de som läser lite bättre finns de medelsvåra texterna. De ger lite mer utmaning och är ett bra sätt att lära sig läsa ännu bättre.

 

  • Har du en fråga till oss? Skicka in den här!

  • Jag som skickar in frågan