Jordskredet har gjort skolvägar farligare

Bilden visar inte vägarna i artikeln. Foto: Pixabay

I september var det ett stort jordskred vid motorvägen utanför Stenungsund. Det har gjort att mycket trafik nu kör på vägar som skolbarn använder. 

Ett jordskred är när delar av marken plötsligt börjar röra på sig och glida i väg. I slutet av september hände ett jordskred vid motorvägen E6:an utanför orten Stenungsund i västra Sverige. 

Inga människor blev allvarligt skadade när jordskredet hände. Men motorvägen gick sönder och det tar lång tid att laga den.

Under tiden måste trafiken ta en annan väg. Många bilar och lastbilar kör i stället på mindre vägar i närheten.

Det är landsvägar och sådana saknar oftast  trottoar och cykelbana. Människor får därför gå och cykla i kanten av vägarna. 

Att trafiken från motorvägen i stället kör på landsvägarna har gjort skolvägen farligare för barnen som bor där.

SVT har intervjuat Edwin Ottosson som behöver gå på en av vägarna för att komma till skolbussen. Han säger att det kan vara läskigt ibland. 

– Det är när det är mycket lastbilar i ganska hög fart, säger han. 

SVT har också intervjuat en av lastbilsförarna som kör på vägarna. Hon heter Linda Moskajärvi och hon säger att hon är rädd att det ska hända en olycka. Lastbilar väger många tusen kilo och det tar därför tid att bromsa. 

– Man tar det extra lugnt. Men små barn har inte alltid konsekvenstänk och kanske springer över fortare än man själv hinner tänka, säger hon. 

Nu jobbar många för att göra vägarna säkrare. Edwin Ottossons pappa har till exempel byggt en bro över ett dike som barnen kan gå på. Då går barnen inte så nära trafiken. 

Trafikverket håller också på att undersöka förslag på hur vägarna kan bli säkrare. Trafikverket är en myndighet som ansvarar för vägar och annat som har med trafik att göra.

I september var det ett jordskred
utanför staden Stenungsund.
Jordskred är när marken rör sig.

 

På grund av jordskredet
blev delar av en motorväg förstörd.
Därför måste nu bilarna
åka på mindre vägar.

 

Det är till exempel många lastbilar
som måste åka på mindre vägar.
Det har gjort så att vägarna där blir farligare
för bland annat elever som går eller cyklar till skolan.

 

Trafikverket är en myndighet
som jobbar med vägar och trafik.
Trafikverket undersöker nu
hur de mindre vägarna kan bli säkrare.