Nyhetsvecka 27

Veckans nyheter har bland annat handlat om den anpassad skolan och Koranen. Foto: Pixabay.

Hej i sommaren! Hoppas du har ett fint sommarlov. Här på Minibladet firar vi sommaren med nyheter. Kolla in vad vi har skrivit om i veckan.


I veckan bytte särskolan namn till anpassad skola. Anpassad skola är för elever som har olika funktionsnedsättningar. 

Det är en kille som heter Leo som kom på det nya namnet. Han skrev ett medborgarförslag. Visste du att vem som helst kan skriva ett medborgarförslag? Har du något du vill ändra på? 

Läs mer i vår artikel: “Nu har särskolan fått ett nytt namn”



I Frankrike blev en 17-årig pojke skjuten av polisen. Många människor har därför demonstrerat i veckan. De menar att pojken sköts på grund av rasism. 
Läs mer i vår artikel: “Stora protester i Frankrike”



Många är också arga och ledsna på Sverige. Det beror på att människor tillåts bränna Koranen. Både EU och påven har sagt att det här är fel. 
Läs mer i vår artikel: “Kritik mot Sverige efter koranbränning”



Det har också kommit fram nya uppgifter om olyckan på Gröna Lund. Experter säger att en låsbygel på berg-och-dalbanan öppnade sig. Det var därför som flera personer föll ur tåget. 



Personen som klottrade på Colosseum häromveckan har nu hittats. Han är 27 år och bor i England. Mannen har skrivit ett brev till borgmästaren i Rom där han ber om förlåtelse. Mannen riskerar nu böter eller fängelse.


Ha en fin helg!

Gustav Sigala Haggren

Redaktionschef