Rea är inte alltid billigt

7 av 10 affärer på nätet följer inte den nya realagen. Foto: Pixabay.

I slutet av november säljer affärer prylar till rea-pris. Det här kallas för Black Friday eller Black Week. Men vissa företag får rean att verka billigare än vad den egentligen är, enligt en undersökning från Prisjakt.


Black Friday är en tradition som kommer från USA. Dagen sker alltid den sista fredagen i november och har länge varit en av landets största shoppingdagar. På Black Friday säljer affärerna varor till rea-pris. Traditionen har blivit stor också i Sverige och nu pratar vi mer och mer om Black Week eftersom många affärer har rea både före och efter Black Friday.

Men allt som ser billigt ut behöver inte vara det. Det har hänt att affärer på nätet har höjt sina priser innan Black Week. Då är rea-priset inte så bra som det verkar.

För att affärerna inte ska kunna göra så här fick vi en ny realag i Sverige den 1 september. Den lagen säger att ett företag måste skriva ut vad det lägsta priset har varit under de senaste 30 dagarna, innan priset sänktes.


Prisjakt är en tjänst som jämför vad saker kostar på nätet. De har kollat om den nya lagen följs av företag som säljer saker på nätet. Prisjakts undersökning visar att 7 av 10 affärer på nätet inte följer den nya lagen. 


Prisjakt menar också att den nya lagen inte har hjälpt kunderna.

– Den nya realagen har gjort att vi fått högre priser i oktober, då butikerna vill ha ett högt pris att jämföra sina rabatter mot under Black Friday-rean. Det här med smyghöjningar har inte heller minskat, snarare tvärtom. Det är inte nödvändigtvis olagligt att göra så här, men det är viktigt för konsumenter att ha koll på, säger Oscar Hagman i ett pressmeddelande. Han är dataanalytiker på Prisjakt.


Fundera och diskutera

  1. Vad tycker du om Black Friday/Black Week?
  2. Brukar du och din familj handla på Black Friday eller under Black Week?
  3. Brukar ni prata om pengar hemma hos er?

Många affärer har en kampanj
i slutet av november.
Den sista fredagen i november
brukar de nämligen ha Black Friday.

 

Black Friday kommer från USA.
Det är en dag då många affärer
har billigare priser på sina varor.
Det har på senaste tid också
blivit populärt i Sverige.

 

Black Friday har blivit så populärt i Sverige
att många affärer också har rea hela veckan.
Då kallar affärerna det för Black Week istället.

 

Men alla affärer gör inte sina varor billigare.
Istället höjer de priserna
i oktober för att sen sänka dem under Black Week.
Då luras de som köper varorna
att tro att sakerna är billigare.

 

Fundera och diskutera

  1. Vad tycker du om att vi har en så stor reavecka som Black Week?
  2. Brukar du och din familj handla under Black Week?
  3. Brukar ni prata om pengar hemma hos er?