Kvinnor får det sämre i Afghanistan

En flicka får hjälp att ta på sig skolväskan.

En flicka på väg till skolan i Afghanistan. Nu får inte längre äldre flickor gå i skolan. Foto: Wanman Uthmaniyyah/Unsplash


Det har blivit bestämt att kvinnor i landet Afghanistan måste bära heltäckande slöja. Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan har kvinnor och flickor fått det mycket sämre.



I augusti förra sommaren tog en grupp som kallas talibaner över makten i landet Afghanistan. Många människor blev oroliga när det hände. Anledningen var att talibanerna hade bestämt en gång tidigare i landet. Den gången behandlade talibanerna människor dåligt. Flickor fick inte gå i skolan och musik var förbjuden. Många människor blev också dödade av talibanerna.


När talibanerna tog över makten igen i somras lovade de att de skulle behandla flickor och kvinnor bättre än förra gången. Till exempel lovade de att flickor skulle få gå i skolan precis som pojkar.


Men det löftet har talibanerna brutit. Nu för tiden får bara flickor gå i skolan fram till sjätte klass. Sedan får de inte gå i skolan mer.


Nu har talibanerna dessutom bestämt kvinnor måste ha på sig heltäckande slöjor om de ska vara ute bland folk. När man har på sig en heltäckande slöja döljer man nästan hela kroppen. Det enda som syns av ansiktet är ögonen.


Afghanistan är ett muslimskt land. Bland muslimska kvinnor är det vanligt att använda någon form av slöja. Men vanligast bland världens muslimer är att ha på sig en hijab. En hijab täcker mest bara håret och halsen.


Magda Gad är journalist på Expressen. Hon arbetar i Afghanistan och har intervjuat olika människor om de nya lagarna. En av människorna hon har intervjuat heter Fatima och är 23 år. Fatima vägrar att använda heltäckande slöja. I stället har hon på sig en vanlig hijab.

– Den här lagen är inget som vi är glada för, och det är inte det enda. De har också instiftat andra lagar, som att vi inte får gå till parken vissa dagar, att de helst vill att vi ska sitta hemma och att flickor inte får gå till skolan efter sjätte klass, säger Fatima.

Förra sommaren tog talibanerna
över makten i landet Afghanistan.
Talibanerna är en grupp
som har väldigt extrema åsikter.

 

Talibanerna sa att flickor
skulle få det ganska bra i Afghanistan.
De lovade till exempel att
flickor skulle få gå i skolan.
Men talibanerna ångrade sig sen
och flickor får inte gå i skolan där
efter sjätte klass.

 

Nu har talibanerna också bestämt
att flickor måste ha heltäckande slöja på sig.
Det tycker många är dåligt.
En person som tycker det är dåligt
heter Fatima.

 

Fatima är 23 år och bor i Afghanistan.
Hon säger att de inte är glada att
flickor måste ha heltäckande slöja.
Fatima säger också att
hon inte tänker följa det beslutet.