Reporterskola

PT: Oskar på äventyr i Thailand – del 2

Grinden till svenska skolan i Thailand.

Oskar går i skolan fram till klockan två på dagarna.

Oskar från Piteå är på långresa i Thailand och här berättar han om hur det är att gå i svenska skolan i Thailand.

Jag befinner mig i Thailand i Hua Hin och ska berätta om hur det är att gå svenska skolan i Thailand. På morgonen börjar vi klockan halv nio och efter det har vi en samling med vår och de äldre elevernas klass. Då säger vi hej på thailändska genom att säga savadi kapp eller savadi kaa till varandra.

 

Foto på en tavla med ord på thailändska.
Beroende på om du är tjej eller kille så skiljer sig vissa thailändska ord åt.

 

Tjejer säger kaa på slutet och killar kapp i slutet. Efter samlingen går vi in i våra klassrum och börjar arbeta med egna jobb som vi har med från Sverige. Vi elever planerar själv vårat arbete och gör egna scheman för varje vecka. Ibland har vi även thaitema och då får vi lära oss de thailändska namnen på veckodagarna, färger, frukter och att räkna med mera. 

 

Foto på en tavla med ord på thailändska.
Oskar övar på thailändska.

 

Det finns en förskolegrupp, en förskoleklass, två lågstadieklasser och två klasser som är blandade med lågstadieelever till högstadieelever. I min klass är vi blandade i årskurserna tre till åtta. Vi är elva stycken, åtta killar och tre tjejer.

 

Oskar som badar i skolans pool.
Oskar trivs bra i Thailand men börjar nu längta hem till snön och kompisarna.

 

Vi har en pool på skolan och den får vi bada i efter vi har haft idrott som vi har på tisdagar och torsdagar. Idrotten brukar vara jobbig men rolig och några gånger har vi haft idrott på stranden.

 

En grön gräsmatta med ett hus på.
Skolans omgivningar är gröna.

 

På torsdagar har vi storsamling med hela skolan och då samlas alla elever och lärare, och även föräldrar och syskon utanför skolan. I början av terminen lekte vi “lära känna-lekar” tillsammans och sen hade vi ett framträdande för föräldrarna som handlade om det kinesiska nyåret. 

 

Munkar som sitter i en lång rad framför skolans elever.
En dag kom det thailändska munkar på besök.

 

Förra veckan hade vi munkceremoni. Nio stycken munkar sjöng sånger och bad böner för att välsigna skolan och alla människor som var där. Det var fint och väldigt speciellt men svårt att sitta stilla så länge.

 

På rasterna kan man spela fotboll, spela pingis, rita, spela killerball, leka tagen eller kurragömma. Efter lunchrasten jobbar vi med våra planeringar och kör frågesport. Efter det har vi samling och när klockan är två är skoldagen slut.

 

Det är kul att gå skola i Thailand för jag får större möjlighet att styra över vad jag ska jobba med och när. Eftersom vi inte är så många i klassen är vi inte så många elever som delar på samma lärare. Det är också roligt att skolan har en pool men nu längtar jag efter snön och mina klasskompisar där hemma.

 

Text: Oskar Holmberg, 5b, Pitholmsskolan, Piteå

Läs första delen på Oskars äventyr!