Reporterskola

VK: Bättre skolmat

En tallrik spaghetti.

Det borde vara bättre skolmat i skolan. Många elever är fortfarande hungriga när de har ätit mat. Anledningen är att skolmaten inte är god. Ska det vara så?

För det första om inte barnen äter tillräckligt med mat så presterar de sämre och orkar mindre.

För det andra det kommer inte slängas lika mycket mat om eleverna gillar maten och för det tredje får fängelset högre budget till varje måltid än skolorna.

Fängelset får i genomsnitt 17 kronor per måltid medan elevernas skollunch kostar drygt 10 kronor per måltid. Det innebär att fängelsemat kostar nästan dubbelt så mycket som en skollunch. 

Det borde också vara mer varierad mat så att man inte tröttnar på maten. Mat som brukar serveras ofta är ugnsstekt fisk, olika grytor och potatis.

Nu kanske vissa tänker att skolans pengar ska läggas på andra saker. Men vad kan vara viktigare än att eleverna presterar bra och att de inte är trötta?

För att sammanfatta den här texten vill jag att skolans pengar ska fördelas bättre och att det ska serveras godare mat i skolorna, till exempel tacos, pannkaka, kycklingnuggets, spagetti och köttfärssås, köttbullar och makaroner och fiskpinnar med potatis.

Text: Greta Nyström, Stöcke skola, Umeå