Nu ska inomhuscuper undvikas

Barn som spelar en sport.

Från och med den 23 december ska inomhuscuper undvikas. Foto: Pixabay

Från och med torsdagen den 23 december gäller nya rekommendationer och regler. De är till för att minska spridningen av covid-19 i Sverige. Till exempel bör inga cuper eller läger hållas inomhus.


Folkhälsomyndigheten säger att det finns en risk för att smittspridningen av covid-19 kommer att öka den närmsta tiden. Därför har nu Folkhälsomyndigheten och regeringen tagit fram nya rekommendationer och regler som vi som bor i Sverige behöver följa för att minska smittspridningen.


De flesta rekommendationerna och reglerna börjar gälla den 23 december. Från och med den 23 december borde till exempel alla vuxna som kan jobba hemifrån.


Det finns också nya regler som säger också att färre människor får vara på vissa platser. Det är platser som till exempel butiker, köpcentrum och gym.

– Man kan fortfarande träna men med smittreducerande åtgärder, säger statsminister Magdalena Andersson till SVT.


En sak som gäller många barn är att människor också ska undvika att vara med på cuper och läger som hålls inomhus. En cup är en slags turnering med flera olika tävlingar. Men Folkhälsomyndigheten och regeringen säger också att träningar och matcher kan fortsätta som vanligt.


Från och med den 24 december vill Folkhälsomyndigheten att regeringen ska bestämma fler regler. Reglerna handlar bland annat om att bara sittande resenärer får åka långt med kollektivtrafiken.


Det betyder att människor som till exempel åker tåg till en annan stad måste ha en plats att sitta på. I vanliga fall finns det många tåg och bussar där passagerare får stå upp om det inte finns lediga platser. Men det ska alltså inte vara tillåtet från och med julafton.

På torsdag den 23 december
kommer nya regler och restriktioner.
De nya reglerna finns för att
covid-19 kan börja smitta mycket igen.

 

Med de nya restriktionerna
ska vuxna helst jobba hemifrån.
Vi måste också undvika mycket folk
när vi är ute och till exempel handlar.

 

En ny regel är också att
det inte bör vara några cuper eller turneringar inomhus.
Det betyder att många idrotter
helst inte ska ha några cuper inomhus alls