Veckans fördjupning: Mammutar

Dna från ullhårga mammutar har undersökts av forskare. Bild: Daniel Eskridge/Shutterstock

För länge sedan fanns det ett elefantdjur som kallas för mammutar. Nu har forskare använt dna från mammutar för att få fram mer information om vad som hände med de stora elefantdjuren.  

Mammutar är släkt med dagens elefanter. Det fanns flera olika slags mammutar och en av arterna var den ullhåriga mammuten. Den ullhåriga mammuten var ungefär lika stor som asiatiska elefanter och kunde väga lika mycket som fem bilar.


Men den ullhåriga mammuten hade lång päls och väldigt små öron. Den långa pälsen skyddade mot kylan. Ullhåriga mammutar levde nämligen under istiden.


I Sibirien i norra Ryssland har forskare hittat många rester efter mammutar. Det var också i Sibirien som de sista mammutarna dog ut för cirka 4 000 år sedan. Det kan låta som att det var väldigt länge sedan men för 4 000 år sedan hade människor i Egypten redan börjat bygga pyramiderna.


Människor på den tiden jagade mammutarna. Mammutarna gav dem mat och de stora betarna kunde användas till att göra verktyg. Många har därför undrat om det var människornas fel att mammutarna dog ut.


Men nu har forskare har undersökt mammutar från Sibirien med hjälp av dna. Dna är en genetisk kod som bestämmer hur våra kroppar är byggda. Forskarna tror inte att det är människans fel att mammutarna försvann.

– Allt tyder på att människan har samexisterat med mammuten under lång tid. Det blir inget plötsligt utdöende när människan kommer till Sibirien, säger Per Möller som är en av forskarna.


Det verkar i stället som att mammutarna dog ut på grund av att deras mat tog slut när klimatet blev varmare. Forskarna har också upptäckt att de ullhåriga mammutarna överlevde nästan 7 000 år längre i Sibirien än vad man tidigare har trott.


För att få fram den nya informationen om mammutarna har forskarna bland annat undersökt dna-avryck från djuren i form av bajs, kiss och hår som har hittats.


Text av Felicia Green

Veckans fördjupning: mammutar


Från stora mullvadar till utdöda elefanter

De första resterna efter mammutar hittades i Sibirien i Ryssland. Vissa människor i Sibirien på den tiden trodde att betarna tillhörde jättar. Ryska forskare för länge sedan menade i stället att mammutresterna var benen efter enorma mullvadar. Enligt de ryska forskarna hade de jättelika mullvadarna dött när de kom för nära jordytan.


När enorma mammutben blev framgrävda i Belgien år 1643 trodde människorna där, precis som människorna i Sibirien, att benen hade tillhört en jättelik människa.


För oss kan det låta som tokiga idéer, men människorna på den tiden visste inte om att det hade funnits mammutar. Sedan dess har mer spår efter mammutarna blivit hittade och i dag vet vi ganska mycket om mammutarna. 


I Sibirien i Ryssland har många mammutskelett och mumifierade mammutar blivit hittade. Foto: Pixabay

Forskare vill skapa nya mammutar

I Sibirien i norra Ryssland har forskare hittat mängder av rester från mammutar. Eftersom det är så kallt i Sibirien har flera av mammutarna blivit mumifierade. Det betyder att kylan har gjort så att mammutarnas kroppar är nästan perfekt bevarade fastän de dog för flera tusen år sedan.


Tack vare att vissa av mammutarna är så välbevarade kan forskare ibland få fram mammutarnas dna. Vissa forskare vill använda dna:t för att skapa nya mammutar. Forskarna som arbetar med det hoppas att de ska lyckas få fram nya mammutar som i så fall ska få bo i Sibirien.Mammutarna hade stora betar. Foto: Pixabay

Fler djur på mammutarnas tid

Samtidigt som mammutarna levde det flera andra djur som i dag också är utdöda. De levde under istiden. Istiden varade i ungefär 100 000 år och tog slut för 11 500 år sedan. Under istiden var Sverige och flera andra länder täckta av ett tjockt islager.


Ett av djuren som levde samtidigt som de ullhåriga mammutarna var den sabeltandade tigern. Det var ett kattdjur som hade långa hörntänder. De kunde väga 400 kilo och var troligen bra på att hoppa. Men de var nog inte särskilt smarta. Deras hjärnor var nämligen mindre än hjärnorna hos kattdjur som lever i dag.


Ett annat djur på den tiden var den ullhåriga noshörningen. Dagens noshörningar lever på varma platser men de ullhåriga noshörningarna levde som sagt under istiden. De hade därför tjock päls, små öron och tjocka ben. Hornet använde noshörningarna bland annat till att skyffla bort snö.

En gammal skolplansch som visar en familj med sabeltandade tigrar. Foto: Vänersborgs museum

Svenska mammutar

Mammutarna levde även i det som i dag är Sverige. Det vet vi säkert eftersom flera mammutrester har blivit hittade i marken på olika platser i landet.


Men de svenska mammutarna som har blivit hittade är inte hela mammutar som de i Sibirien. Isen som täckte Sverige under istiden var nämligen så tjock att det mesta av mammutresterna har krossats av isens tyngd. På vissa ställen var isen hela tre kilometer tjock. Men man har hittat lite betar, tänder och benbitar. Mammutrester har bland annat blivit hittade i Skåne, Jämtland och Ångermanland.

I en grotta i Belgien har det hittats redskap som neandertalare (en slags förhistorisk människoart) har gjort av ben från bland annat ullhåriga noshörningar. Foto: Jan-Erik Sjöberg/Göteborgs naturhistoriska museum

Mammuten var ett stor djur
som levde för länge sen.
Mammutar påminner lite om elefanter
och de är faktiskt släkt.

 

Mammutar finns inte längre kvar
men forskare är fortfarande intresserade av dem.
Nu har forskare använt en ny metod
för att undersöka vad som hände med mammutarna.

 

Forskarna undersöker nämligen
dna från mammutar.
Dna är ungefär som en ritning
över hur kroppen ska se ut.
Allting som lever har dna i sina celler.

 

Forskarna kunde komma på att mammutarna försvann
på grund av att deras mat tog slut.
Mammutarna levde på istiden i Sibirien.
När det blev varmare där
kunde de inte längre hitta någon mat.

 

ä

Veckans fördjupning: mammutar

Från stora mullvadar till utdöda elefanter

Sibirien ligger i Ryssland.
Det var där människor först hittade
skelett och betar från mammutar.
Vissa trodde först att betarna
kom från jättar.

 

Ryska forskare trodde ett tag
att betarna kom från stora mullvadar.

 

I Belgien år 1643 hittade människor där
också skelett från mammutar.
De trodde också att skelettet kom
från en jättestor människa.

 

Idag vet man att mammutar har funnits
även om ingen har sett en levade mammut.
Det är tack vare forskning
som vi vet så mycket om mammutar.

 

Många mammutskelett har hittats i Sibirien i Ryssland. Foto: Pixabay

Forskare vill skapa nya mammutar

Just i Sibirien har forskare hittat
många rester från mammutar.
Det beror på två saker.
Det första är att många mammutar levde där.
Det andra är att det är så kallt där
att resterna inte förstörs.

 

Ibland kan forskarna till och med
hitta dna från mammutar där.
Vissa forskare vill göra nya mammutar
med hjälp av det dna de har hittat.

 

Mammutarna hade stora betar. Foto: Pixabay

Fler djur på mammutarnas tid

Mammutarna levde på istiden.
Istiden varade i ungefär 100 000 år.
Istiden tog slut för 11 500 år sen.
Under istiden fanns det många olika djur
som inte längre finns kvar.

 

Till exempel fanns det en sabeltandad tiger.
Det var en stor tiger som hade långa hörntänder.
De kunde väga 400 kilo.

 

Ett annat exempel är ullhårig noshörning.
Idag finns det noshörningar
som lever på varma ställen.
Men den ullhåriga noshörningen
hade lång päls.
Pälsen gjorde så den kunde leva på kalla ställen.

 

Skolplanschen visar en sabeltandad tigerfamilj. Foto: Vänersborgs museum

Svenska mammutar

Det har funnits mammutar i Sverige.
Forskare har nämligen hittat skelett
från mammutar på olika platser i Sverige.

 

Till exempel har forskare hittat rester av mammutar
i Skåne, Jämtland och Ångermanland.

I en grotta i Belgien har det hittats redskap som neandertalare (en slags förhistorisk människoart) har gjort av ben från bland annat ullhåriga noshörningar. Foto: Jan-Erik Sjöberg/Göteborgs naturhistoriska museum