Nyhetsvecka 41

Collage på vaccin, träd och en demonstration

Covid-vaccin för 12–15-åringar, knasiga träd och klimatkonsert är några av veckans nyheter. Foto: Pixabay och Peter Hague (träd).

Stort möte i Malmö, knasiga träd och konserter för klimatet. Dessutom vaccinerar sig barn från 12 år redan mot covid-19. MiniBladet har haft en intensiv nyhetsvecka som vanligt.

Coronaviruset covid-19 fortsätter att visa sig i nyhetsflödet. Egentligen skulle vaccineringen av 12–15-åringar komma igång först efter höstlovet, men en del barn har redan fått sin första spruta. För att du ska få en spruta måste dina vårdnadshavare först godkänna det.

Läs artikeln om vaccineringen.

I Malmö blev det lite rörigt i veckan när trafiken stängdes av. Folk blev försenade till sina skolor och sina jobb. Det här hände för att en massa människor med makt samlades i Malmö för att prata om hur hatet mot judar ska stoppas, det som brukar kallas för antisemitism. Kungen och drottningen kom och det gjorde också statsminister Stefan Löfven.

Läs artikeln om det stora mötet.

Sveriges knasigaste träd är utsedda. I somras gjorde Skogssällskapet en tävling i somras där vi skulle skicka in bilder på de knasigaste träden vi kunde hitta. 

Läs artikeln om de knasiga träden.

I morgon, lördag den 16 oktober, kommer det vara stora konserter för klimatet i världen. I Sverige kommer konserten vara i Kungsträdgården i Stockholm. Konserten heter Climate Live. Greta Thunberg kommer att vara där och på scen ska flera populära artister uppträda, som till exempel Tusse och Peg Parnevik. Du kan se konserten gratis på flera ställen på nätet, bland annat på Aftonbladet.

Gör vårt nyhetsquiz och se om du har hängt med i veckan!

Från våra reporterskolor runt om i landet har vi också fått in spännande artiklar. I Piteå har minireportrar besökt ett vägarbete. och i Malmö har Martin Jerns bok ”Spökjägare – aldrig i livet” recenserats.


Du vet väl att du också kan skicka in artiklar till MiniBladet? 

Ha en riktigt fin helg allihop!

Gustav Sigala Haggren
Redaktör