Möte hålls för att få slut på hatet

Malmöforumet vill få slut på antisemitismen.

Malmöforumet hålls i Malmö den här veckan. Foto: Malmö stad

Den här veckan kommer politiker och forskare från många länder till Malmö. Den 13 och 14 oktober ska de nämligen vara på ett viktigt möte. Mötet är till för att arbeta mot antisemitism.   


I veckan samlas många viktiga människor i Malmö. Det är bland annat forskare och politiker från olika länder. Den 13 och 14 oktober är det nämligen dags för Internationellt Forum för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism, eller Malmöforumet som det också kallas.


Bland de som är med på Malmöforumet finns till exempel Ursula von der Leyen. Ursula von der Leyen är ordförande för EU-kommissionen. EU-kommissionen är som en slags regering för EU. Det kommer även presidenter och premiärministrar från flera olika länder. Sveriges kung och drottning kommer också till Malmö och statsminister Stefan Löfven är värd för mötet.


Eftersom det är så många viktiga människor i Malmö är säkerheten hög. Många svenska poliser och militärer är därför på plats i Malmö för att se till att alla är säkra under mötet.


Malmöforumet handlar om ett väldigt allvarligt och viktigt ämne: antisemitism. Antisemitism kallas det när människor känner hat mot människor som är judar. Att vara en jude kan betyda olika saker för olika personer. Men judar är ofta människor som tillhör religionen judendom eller som tillhör den judiska kulturen på ett eller annat sätt.


Under historien har judar behandlats väldigt dåligt och många människor har blivit dödade bara för att de är judar. Den värsta händelsen kallas för Förintelsen. Förintelsen hände i Europa på 1940-talet. Då dog jättemånga judar och människor från andra grupper. Judarna blev bland annat dödade i stora läger som kallades koncentrationsläger. Judarna dödades av nazister som hade mycket makt då.


Hat mot judar, antisemitism, har länge varit ett stort problem i många länder. Även i Sverige och i Malmö är antisemitism ett stort problem. Det är därför viktigt att världens länder får stopp på antisemitismen. Målet med Malmöforumet är därför att tillsammans komma på sätt att kämpa mot antisemitism och andra former av rasism.

Många judar och andra som hade överlevt Förintelsen fick hjälp av Sverige. En del valde att stanna. Foto: press/Malmö stad

Den 13 och 14 oktober är det
ett stort och viktigt möte i Malmö i Sverige.
Mötet heter Internationellt Forum för hågkomst
av Förintelsen och mot antisemitism.
Mötet kallas också för Malmöforumet.

 

Malmöforumet handlar om antisemitism.
Antisemitism är en form av rasism.
Antisemitism betyder att man är emot judar.

 

Judar är ett folk som har religionen judendom.
Judar har haft det mycket svårt genom historien.
Till exempel på 1940-talet
då Förintelsen hände.

 

Förintelsen var en hemsk händelse
när väldigt många judar dog.
De dog för att de som hade makten då
var antisemiter.

 

På Malmöforumet kommer många forskare
och ledare för olika länder att prata om
hur man ska stoppa antisemitism.