Nu kan tolvåringar vaccinera sig

Barn från tolv år får vaccin.

490 000 barn i Sverige får nu möjlighet att bli vaccinerade mot covid.19. Foto: Pixabay

Barn i Sverige som är mellan 12 och 15 år gamla ska också få vaccin mot covid-19 nu. I många andra länder blir redan barn i den åldern vaccinerade mot covid-19.


I torsdags hade regeringen och Folkhälsomyndigheten en pressträff. Under pressträffen berättade de att barn som är tolv år eller äldre ska få vaccin mot covid-19. Det betyder att 490 000 barn i Sverige nu kan få vaccinet.


12–15-åringar blir redan vaccinerade mot covid-19 i många andra länder. Länder som redan ger vaccin till barn i den åldern är till exempel våra grannländer Danmark, Norge och Finland.


I Sverige har flera experter velat ge vaccin till barn i den åldern, men Folkhälsomyndigheten har velat vänta med det. Folkhälsomyndigheten har nämligen velat veta mer om hur vaccinet påverkar barn.


Nu vet Folkhälsomyndigheten mer om hur vaccinet påverkar barn och de har därför bestämt sig för att sänka åldersgränsen på vaccinet. Det gör de för att skydda barnen.


Det är ovanligt att barn blir väldigt sjuka av covid-19, men det händer. Vaccinet skyddar också mot långtidscovid. Långtidscovid kallas det när människor mår dåligt av covid-19 längre tid än vad som är normalt.

– Det här gör vi för barnens skull. För att det minskar risken för långvarig sjukdom, och därmed också risken att missa mycket i skolan, sa Stefan Löfven på pressträffen enligt Sveriges radio.


På många platser i Sverige kommer barn som är minst tolv år få vaccinera sig efter höstlovet. Men i Stockholm går det redan nu att boka tid för att bli vaccinerad. På många platser finns det också planer på att låta 12–15-åringar bli vaccinerade i skolan. På så sätt blir det lättare för barnen att få vaccinet.

Nu ska barn som är
mellan 12 och 15 år få vaccin mot covid-19.
Det har Folkhälsomyndigheten bestämt.

 

I Sverige har ungdomar
från 16 år kunnat få vaccinet.
Men nu sänker Sverige åldern ännu mer
så att alla som är 12 år och äldre kan få vaccin.

 

I många andra länder
kan 12-åringar redan få vaccin.
Men i Sverige har Folkhälsomyndigheten
velat vänta lite för att se hur vaccin påverkar barn.

 

Men nu vet Folkhälsomyndigheten tillräckligt
för att säga att det är säkert att barn tar vaccinet.
De flesta barn kommer få vaccinet
någon gång efter höstlovet.
Men i Stockholm kan barn redan nu
boka tid för att få vaccinet.