Stefan Löfven fick bok om ungas liv

Många unga mår dåligt.

Att må psykiskt dåligt är inte alls ovanligt, men många skäms för det. Foto: Pixabay

Mår du dåligt och behöver prata med någon?

Det är bra att prata med någon om du mår dåligt. Det kan till exempel vara någon vuxen på skolan, en förälder eller en kompis. Men det kan också vara någon du inte känner. Det finns många organisationer som hjälper människor som mår dåligt. Här är tre organisationer som du kan ringa eller chatta med:

Jourhavande kompis: chatt för unga upp till 25 år

Mind, självmordslinjen: Ring 90 101 eller chatta

Bris (Barnens rätt i samhället): Ring 116 111 eller chatta

För någon vecka sedan fick statsminister Stefan Löfven en bok. Boken innehåller 1 000 berättelser från barn och ungdomar i Sverige. Där berättar de hur det är att må dåligt.


I mer än ett år har Tim Bergling Foundation samlat in texter från barn och unga. I texterna berättar de om sina tankar och saker som de har varit med om.


Tim Berglings föräldrar startade Tim Bergling Foundation efter att Tim Bergling dog år 2018. Tim Bergling var mer känd under sitt artistnamn Avicii.


Avicii var väldigt omtyckt och världskänd för sin musik. Men han mådde inte alltid så bra. Han hade psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa kan betyda olika saker för olika personer. En del som har psykisk ohälsa känner sig kanske väldigt ledsna och oroliga utan att veta riktigt varför. Andra kanske ser och hör saker som inte finns.


Psykisk ohälsa är väldigt vanligt men många skäms över det. Tim Bergling Foundation jobbar därför för att få människor att sluta tycka att psykisk ohälsa är något att skämmas över.


Berättelserna som Tim Berling Foundation har samlat in har blivit en tjock bok med 1 000 texter. Boken heter Det här behöver vi for a better day. Boken är full av berättelser om hur unga i Sverige har det.


Statsminister Stefan Löfven skriver i ett mejl till tidningen Expressen att det är viktigt att fråga barn och ungdomar vad de drömmer om och vad som står i vägen för deras drömmar.

”Så många barn och unga säger just det att de inte känner sig lyssnade på”, skriver Stefan Löfven i mejlet.  


En av ungdomarna som var med och gav boken till Stefan Löfven heter Luzia Antas de Almeida. Hon är 17 år och har själv mått psykiskt dåligt. Hon säger till tidningen Expressen att det kändes bra att träffa Stefan Löfven och ge honom boken.


Hon säger att det är viktigt att sprida mer kunskap om psykisk ohälsa.

– Det är svårt att veta vad som hör till att vara ung, och vad som faktiskt är ohälsa. Att inte alltid må bra är naturligt, men om det dåliga väger över så är det något man kan och bör söka hjälpa för, säger Luzia Antas de Almeida.

Det finns en organisation
som heter Tim Bergling Foundation.
Den jobbar bland annat med
barn och ungas psykiska hälsa.

 

Därför har Tim Bergling Foundation
gett ut en bok med berättelser.
Berättelserna är från barn och unga
som har mått psykiskt dåligt.

 

Att må psykiskt dåligt
kan se ut på många olika sätt.
Till exempel kan man ha ångest och känna sig ledsen.

 

Tim Bergling Foundation gav boken
till statsminister Stefan Löfven.
Det gjorde de för att visa att
det inte är något att skämmas för
om man mår psykiskt dåligt.

 

På så sätt hoppas Tim Bergling Foundation
att fler vågar prata om att må psykiskt dåligt.
Det kan hjälpa fler att må psykiskt bra.

 

Tim Bergling Foundation startades av
Tim Berglings föräldrar.
Tim Bergling kallades också Avicii.
Han mådde psykiskt dåligt ibland.