Nu börjar Paralympics

Paralympics hålls i Tokyo i Japan.

Rullstolsbasket är en av många idrotter under Paralympics. Foto: FocusDzign/ Shutterstock

I dag, den 24 augusti, börjar Paralympiska spelen i Tokyo. Totalt är 4 500 idrottare från hela världen med och tävlar. 26 av idrottarna kommer från Sverige.


Nu när Olympiska spelen (OS) i Tokyo är över är det dags för nästa stora idrottsevenemang: Paralympiska spelen. Paralympiska spelen, eller Paralympics som det också kallas, hålls alltid samma år och på samma plats som OS. Paralympics håller på mellan den 24 augusti och den 5 september.


OS och Paralympics är nästan samma sak. Under både OS och Paralympics tävlar idrottare från hela världen mot varandra i olika idrotter. Men det finns en skillnad. Idrottare som tävlar i Paralympics måste ha någon form av funktionsnedsättning för att få vara med.


Idrotterna i Paralympics skiljer sig också lite mot idrotterna i OS. Paralympics har många av de idrotter som OS har, men de har också några egna idrotter. Paralympics har till exempel rullstolsbasket och sittande volleyboll.


I årets Paralympics ska mer än 4 500 idrottare tävla. 26 av dem kommer från Sverige. Två av de svenska idrottare som folk tror kan vinna medalj under Paralympics är tennisspelaren Stefan Olsson och cyklisten Anna Beck.


Anna Beck har varit väldigt duktig den senaste tiden. Hon vann nämligen två guldmedaljer under världsmästerskapen i paracykling tidigare i somras.

– Målet är att jag ska gå långt. Jag har som mål att ta guld, så är det ju, säger Anna Beck till Expressen.Fakta: Funktionsnedsättningar och parasport

Människor som har en funktionsnedsättning fungerar på ett annat sätt än de flesta andra människor. Det finns många olika sorters funktionsnedsättningar. Funktionsnedsättningar kan vara fysiska, psykiska och intellektuella. Funktionsnedsättningar kan med andra ord påverka hur både kroppen och hjärnan fungerar.

Vissa funktionsnedsättningar beror på en medfödd sjukdom eller skada. Andra funktionsnedsättningar kan komma senare i livet, till exempel genom en olycka.

Idrott för människor med olika typer funktionsnedsättningar kallas för parasport.

Eftersom det finns väldigt många olika sorters funktionsnedsättningar blir idrottarna indelade i olika grupper beroende på vad de har för funktionsnedsättning. Grupperna ska göra tävlingarna mer rättvisa.   

Källa: 1177 Vårdguiden/Parasport Sverige

Nu har Paralympics börjat.
Det är ett stort sportevenemang
för personer med någon funktionsnedsättning.

 

En funktionsnedsättning är när
något inte fungerar på rätt sätt i kroppen,
eller när något fungerar på ett annat sätt
än vad det gör hos de flesta människor.
Till exempel kan det vara någon
som inte kan gå eller inte kan se.

 

Paralympics är alltid i samma stad
som Olympiska spelen är i.
I år är Paralympics alltså i Tokyo i Japan.

 

Idrottare från hela världen
är med i Paralympics.
Två idrottare som har chans att vinna medalj
är Stefan Olsson och cyklisten Anna Beck.

 

Stefan Olsson tävlar i tennis.
Och Anna Beck tävlar i cykling.