Se upp för myggornas favoritfärger

Myggor gillar mörka färger.

Myggor gillar mörka färger. Foto: Pixabay

Att bli biten av mygg är aldrig kul. Men nu har forskare undersökt vilka färger myggorna tycker om. De kan därför berätta hur man ska vara klädd för att inte locka till sig myggor.


Kliande myggbett är en naturlig, men störig, del av sommarlovet. Känns det som att de flygande små blodsugarna anfaller dig mer än andra? Då kanske du har valt fel färger på dina kläder.


Forskare vet sedan tidigare att myggor gillar vissa färger mer än andra när de letar efter någon att bita. När myggorna vill suga blod är de intresserade av mörkare färger.

– Då blir dessa färger helt plötsligt väldigt intressanta, säger den svenska myggforskaren Marcus Stensmyr till TT.


Men nu har forskare i Tyskland och USA undersökt lite mer exakt vilka färger myggen gillar och ogillar.


Forskarna höll med om att det stämmer att myggen gillar mörka färger bäst. Det kan till exempel vara mörkblått eller mörkrött. Men ljusa färger som rosa, ljusblått och limegrönt var myggen inte alls lika intresserade av.


Om du vill slippa fler myggbett i sommar kan det därför vara bra att klä dig i sådana färger.


Den svenske myggforskaren Marcus Stensmyr säger också att myggen är mer intresserade av folk som rör mycket på sig. Den som vill slippa myggbett ska därför röra sig lugnt och ha på sig ljusa kläder.

– Att jogga, hoppa eller skutta omkring i svarta träningskläder är ingen bra idé, säger han.


Fakta: Därför kliar myggbett

Det finns många olika typer av myggor. Stickmyggan är en vanlig typ av mygga. Hanarna lever på att dricka nektar från blommor medan honorna dricker blod från människor och djur. Blir du biten av en mygga är det med andra ord en tjej-mygga du har träffat. Hon dricker blodet för att kunna lägga ägg.

Hon sticker genom att använda ett slags rör som hon har vid munnen. Det är som ett slags sugrör. Röret är vasst. Det gör det lätt för henne att sticka ner det i huden på människor och djur.

När hon har fått ner röret sprutar hon in en vätska. Vätskan gör så att blodet inte stelnar. Då är det lättare för henne att dricka blodet. Men immunförsvaret i våra kroppar reagerar på vätskan.

Immunförsvaret är till för att skydda oss mot skadliga och främmande ämnen som tar sig in i kroppen, till exempel virus. När immunförsvaret reagerar på myggans vätska börjar det klia och det blir rött. På vissa människor kliar det mer och på andra kliar det mindre. Men ingen vet riktigt varför.

Källor: Naturhistoriska riksmuseet och 1177.se

På sommaren kommer myggen fram.
Och det är inte alltid så trevligt.
Men det finns saker du kan göra
för att inte bli biten av en mygga.

 

Forskare har nu sett att mygg
inte gillar vissa typer av färger.
Så har du på dig de färgerna
sticker inte myggen dig lika mycket.

 

Forskarna har sen länge vetat
att mygg gillar mörka färger bäst.
Till exempel är det en dålig idé
att ha mörkblått på dig om du inte vill bli stucken.

 

Men nu har forskarna också sett
att myggen ogillar vissa färger.
Framför allt är det ljusa färger myggen inte gillar.
Så om du har en rosa eller ljusblå tröja
kommer myggen inte sticka dig lika mycket.