Årets meteorregn är strax här

Meteorregnet Perseiderna är på väg.

Den som har tur kan se ett eller flera stjärnfall den här veckan. Foto: Pixabay

Håll koll på himlen de närmsta dagarna. Nu är det nämligen dags för det årliga meteorregnet Perseiderna. Den som har tur kan få syn på ett stjärnfall eller två.  


För ett par veckor sedan syntes en meteor på natthimlen i Sverige och Norge. Om du missade den, får du nu en andra chans.


En gång varje år åker vår planet genom ett meteorregn som heter Perseiderna. Perseiderna är egentligen spåret efter en komet som heter Swift-Tuttle. En komet är en slags sten som åker genom rymden. När kometen åker genom rymden trillar det av mindre stenar från den. Stenarna som trillar av kan vi se när kometen åker förbi jorden. Stenarna bildar ett slags regn av meteorer. Meteorer är stenar från rymden. När en meteor syns på himlen säger vi att det är ett ”stjärnfall”.


Kometen Swift-Tuttle åker som sagt förbi en gång per år och nu är det dags igen. Från och med den 10 augusti väntas stjärnfallen från kometen börja. Stjärnfallen är ofarliga och har man tur kan man lyckas se ett eller flera stjärnfall den här veckan.


Stjärnfallen kan ses över hela världen. Som mest kommer det att synas ett stjärnfall i minuten. Men himlen måste vara klar för att man ska kunna se stjärnfallen. Är det dåligt väder ute skymmer molnen stjärnfallen. Det är också lättast att se stjärnfallen när det är mörkt utomhus.

För ett par veckor sen
kunde vi i Sverige och Norge se en meteor.
Den kan du läsa mer om här.
Och snart kan det synas
ännu fler meteorer på himlen.

 

En meteor är en sten som
faller ner på jorden från rymden.
Meteorerna är ofarliga
eftersom de går sönder när de faller.
Snart kommer det komma många meteorer.

 

Det beror på att jorden åker igenom
ett meteorregn som heter Perseiderna.
Det är stenar som lossnat från en komet.
En komet är en stor sten som flyger runt i rymden.

 

Varje år åker jorden igenom Perseiderna.
Då kan man se många meteorer på himlen.
En meteor ser ut som en stjärna som faller.
Om du är ute en klar natt nu i veckan
kan du få se ett stjärnfall eller två.