Stora översvämningar i Europa

Översvämningar i Gävleborg och Dalarna

Elever i Gävle kan inte gå till skolan på grund av översvämningarna. Bild Pixabay.

Den senaste veckan har det regnat mycket i flera länder i Europa. Allt regn har orsakat stora översvämningar. Flera människor har dött och många har fått lämna sina hem.


Förra veckan drog en storm in över delar av Europa. Stormar brukar få namn och den här stormen har tyska forskare döpt till Bernd. Under stormen Bernd har det regnat väldigt mycket. Regnet har skapat stora översvämningar. Översvämningarna har drabbat många städer i flera olika länder. Stormen har beskrivits som den värsta i området på flera årtionden. 


Landet Belgien har haft stora problem med stormen. Staden Lièges borgmästare sa innan helgen åt alla stadens 200 000 invånare att lämna staden på grund av översvämningarna. 


Belgiens grannland Tyskland har också haft stora problem. Där har flera människor dött på grund av stormen och tyska myndigheter letar just nu efter människor som saknas. Många människor har också tvingats lämna sina hem för att komma undan översvämningarna.


Angela Merkel är Tysklands förbundskansler. Det betyder att hon är chef över den tyska regeringen. Hon har lovat att Tysklands regering ska ge bort pengar som ska användas för att bygga upp hus och annat som har rasat i stormen. 


Hon har sagt att stormen Bernd beror på klimatförändringarna.

– Vi måste öka takten. Vi måste göra mer i kampen mot klimatförändringarna, sa hon under en pressträff som handlade om stormen. 

Förra veckan var det en storm
på många platser i Europa.
Stormen fick namnet Bernd. 

 

Stormen Bernd gjorde så att
det regnade väldigt mycket.
Det regnade faktiskt så mycket
att det blev översvämningar.

 

Översvämningarna förstörde många platser
till exempel i Tyskland.
Det var även många människor som
blev skadade i översvämningarna. 

 

Den som bestämmer i Tyskland är förbundskanslern.
Förbundskanslern är ungefär som en statsminister. 
Den som är förbundskansler nu heter Angela Merkel.
Angela Merkel säger att Tyskland ska lägga mycket pengar på
att bygga upp allt som översvämningarna förstörde.