Nytt H.C. Andersen-museum

H.C. Andersen får nytt museum

Foto bl.a. av Tomasz Sienicki.

H.C. Andersen får ett nytt museum i den danska staden Odense. Museet kommer att visa upp hans sagovärld. Museet har tagit 10 år att bygga, och öppnar den 30 juni i år.


H.C. Andersen var en känd dansk författare. Han levde mellan 1807 och 1875 och skrev många kända sagor som vi läser än idag. Några av hans sagor är bland annat Den fula ankungen, Kejsarens nya kläder och Prinsessan på ärten.


H.C. Andersen levde i den danska byn Odense. Där har de nu byggt ett museum för att hedra Andersens minne. Museet kommer att visa upp tolv av hans mest kända sagor på olika sätt. Bland annat har konstnärer skapat konstverk med hjälp av ljud, ljus och bild.


Det är meningen att man ska uppleva H.C. Andersens sagor genom konst istället för att läsa massa fakta om honom. Henrik Lübeck är kreativ chef på museet.

– Vi tyckte inte att det passade att ha ett museum fullt av fakta som slår fast att ”så ser världen ut”. H.C. Andersens sagor får oss ju att ifrågasätta världen. Man behöver inte förstå någonting, man ska bara uppleva, säger Henrik Lübeck till SVT.


Museet har tagit 10 år att bygga och har kostat 500 miljoner kronor. Och det är fortfarande lite kvar innan museet är helt klart. Men utställningen är alltså helt klar och öppnar den 30 juni. Då ska den danska drottningen Margrethe inviga museet.Foto av bland annat: Tomasz Sienicki

Licens

På 1800-talet levde en dansk författare
i den danska staden Odense.
Han hette H.C. Andersen
och skrev många sagor som är kända än idag.

 

Några av hans kända sagor är
Den fula ankungen, Kejsarens nya kläder
och Prinsessan på ärten.

 

Nu ska det snart öppna ett museum
med H.C. Andersens sagor i fokus.
Museet kommer visa upp konstverk
som är inspirerat av tolv av H.C. Andersens sagor.

 

Det har tagit lång tid att bygga museet.
Det har faktiskt tagit 10 år
och det har kostat 500 miljoner kronor att bygga museet.
Men den 30 juni ska museet öppna.