Rädsla kan öka chansen att hålla sig frisk

Foto:Pixabay

När vi blir rädda för något så reagerar vår hjärna och kropp för att rädda oss från fara. Nu har forskare upptäckt att reaktionen vi får när vi blir rädda också kan öka chansen att hålla oss friska.


När vi blir rädda för till exempel en orm eller en spindel så reagerar vår hjärna och kropp. Hjärtat slår snabbare och musklerna spänner sig. Denna reaktion brukar kallas för flykt- och kamprespons och förbereder oss på att reagera snabbt. 


Nu har forskare upptäckt att reaktionen vi får när vi blir rädda också kan stärka vårt immunförsvar. Kroppens immunförsvar skyddar oss från att bli sjuka av till exempel bakterier och virus. 


Men det är inte bara rädsla för spindlar och ormar som kan stärka vårt immunförsvar. Att titta på en skräckfilm eller att duscha kallt kan också hjälpa till att hålla oss friska. 

– En intressant studie visade att de som avslutade sin morgondusch med kallt vatten i 30 sekunder minskade sin sjukfrånvaro med 30 procent, säger Glen Davison, forskare i idrott och immunologi till Vetenskapens värld. 

När vi blir rädda händer saker i vår kropp.
Till exempel så spänner sig våra muskler
och vårt hjärta slår snabbare.

 

En nu undersökning har visat
att vårt immunförsvar också blir bättre
när vi blir rädda.

 

Vårt immunförsvar är det som skyddar oss
mot att bli sjuka.
Därför kan rädsla faktiskt
också skydda oss från sjukdommar.

 

Men det finns också andra saker
som gör vårt immunförsvar bättre.
Till exempel kan det bli bättre
av att duscha i kallt vatten.