Nu blir det lättare att träffas

Underlandet är en ny attraktion på Liseberg.

Underlandet är en ny attraktion på Liseberg. Foto: Hedvig Wallin, Quarry fold studio.

Från och med den 1 juni får vi börja träffas i större grupper igen. Till exempel blir det möjligt att besöka nöjesparkerna igen. Regeringen har sagt att de ska öppna upp Sverige i fem steg. Det betyder att samhället ska försöka gå tillbaka till ett mer normalt samhälle. Den 1 juni är det dags för det första steget. Nu kan nöjesparkerna öppna upp igen. Regeln är att det ska finnas 20 kvadratmeter plats till varje besökare. För Liseberg betyder det att det kan komma in ungefär 5 000 besökare. I vanliga fall brukar det komma in ungefär 25 000 personer en vanlig sommardag.När det är en idrottstävling eller en konsert kan vi vara 100 personer utomhus om publiken står upp. Om publiken i stället sitter ner kan vi samlas 500 personer på en idrottstävling eller konsert.Från den 1 juni kan vi också börja sitta 50 personer inomhus på biografer. 
– Det är många som längtat efter de besked som gör det möjligt att träffa släkt och vänner, att få gå på kalas eller idrottsevenemang eller teater och samla kompisarna för en lång middag där hemma eller på restaurang, sa Stefan Löfven på en presskonferens.


Under sommaren är det tänkt att fler restriktioner ska försvinna, till exempel rådet om munskydd i kollektivtrafiken.

Från och med den 1 juni
kommer vi att få träffas i lite större grupper igen.
Då kommer det till exempel gå
att besöka nöjesparker igen.

 

Regeringen i Sverige har sagt
att de ska öppna Sverige i fem steg.
Det betyder att Sverige kommer börja gå tillbaka
till ett lite mer normalt samhälle igen.

 

Det första steget tar Sverige
den 1 juni, alltså på tisdag.
Då kommer vi kunna göra fler saker än tidigare.
Till exempel kommer vi kunna gå på nöjesparker
och vi kommer kunna gå på bio och konserter.

 

Det kommer fortfarande att finnas gränser
för hur många som får vara på samma plats.
Men de kommer vara fler än vad det har varit tidigare.

 

Under sommaren kan det bli ännu fler
saker som vi får lov att göra igen.