Får bara killar cykla?

Visste du att cykeln från början bara var tänkt att användas av män?

När den första cykeln tillverkades i mitten på 1800-talet så bar kvinnor inte byxor här i västvärlden. Långa kjolar i flera lager gjorde det svårt för kvinnor att försöka cykla. I vissa länder i Europa var det till och med olagligt för kvinnor att använda byxor. Man trodde dessutom att det skulle vara farligt för kvinnors hälsa att cykla.

Men det var många kvinnor som tyckte att det här var fel. De var trötta på att behöva använda stora kjolar och korsetter som gjorde det svårt för dem att röra sig. Därför tog man fram en ny slags byxor som såg ut ungefär som en puffig byxkjol. Med den här nya byxan blev det lättare för kvinnor att röra sig och cykla.

Cykeln användes också av kvinnor som kämpade för att få rösträtt under den här tiden. De såg cykeln som ett sätt att få känna sig fria och ha samma rättigheter som män.

Nu för tiden tycker de flesta inte att det är konstigt att flickor och kvinnor har byxor och cyklar. Men det finns fortfarande platser i världen där det inte är självklart att man som flicka får lära sig att cykla.

Idag, den 13 maj, är det cykelns dag. Så ta en cykeltur och tänk på alla de som cyklat före dig!

Av: Jennie Lindholm