Blommande vårtecken i topp

Snödroppar

Så fort snön smälter brukar de första snödropparna titta fram. Foto: Pixabay

Våren är i full gång i hela landet. När MiniBladets läsare fick frågan vilka vårtecken de har sett så toppar blommorna.

I förra veckan frågade MiniBladet sina läsare vilka vårtecken de har sett i år. Totalt fick vi in 178 svar från hela landet. Svaren handlade om allt från pälsdjur som tappade sin vinterpäls till snö som har börjat smälta.

Det vårtecken som allra flest hade uppmärksammat var blommorna. Hälften av alla svar vi fick in handlade om tussilago, vitsippor, påskliljor, blåsippor och andra vårblommor.

Ett annat vårtecken som många läsare hade sett var träd som hade fått knoppar. På tredje plats när det kommer till läsarnas vårtecken hamnade temperaturen. Även om våren är lite senare i år än tidigare år så är det många som har känt av att det börjar bli varmare nu.

Text: Anna Hultberg

vitsippor
På våren går det på många ställen att se hela hav av vitsippor.

Topplista: Läsarnas vårtecken

 1. Blommor
 2. Knoppar på träd
 3. Varmare väder
 4. Snön har börjat smälta
 5. Olika insekter
 6. Flyttfåglar som kommit tillbaka

Visste du att!

 • Snödroppar och påskliljor växer ur lökar. Tack vare att de har energi lagrad i löken får de ett litet försprång jämfört med andra växter på våren. På det sättet kan de bland annat utnyttja vårljuset innan träden har fått blad och skuggar växterna på marken.
 • Vitsippor finns det många av. De sprider sig i jorden genom jordstammar. Alla vitsippor som hör till samma jordstam har exakt lika dana blad och blommor. Vitsippan är giftig att äta. Cirka 30 plantor sägs vara en dödlig dos för en vuxen människa. 
 • Det finns många olika sorters krokusar. Från saffranskrokusen kan vi få kryddan saffran. Saffran används bland annat när vi bakar lussebullar. Det behövs 150 000-170 000 blommor för att få ett kilo saffran.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Humlans Herbarium samt Sveriges natur.org

Förra veckan frågade vi er vilka vårtecken ni hade sett. Och det vårtecknet som flest hade sett var olika vårblommor.   Det finns många olika vårblommer men några som ni hade sett var: tussilago, vitsippor, påskliljor och blåsippor.   Ett annat vårtecken som många av er hade sett var att träden hade börjat få knoppar. Det var också många som hade märkt att det börjar bli varmare.

Visste du att!

 
 • Snödroppar och påskliljor växer ur lökar. I lökarna finns det mycket energi därför får de blommorna lite extra försprång när de börjar blomma på våren.
 
 • Vitsippor finns det många av. De sprider sig i jorden genom jordstammar. Alla vitsippor som hör till samma jordstam har exakt lika dana blad och blommor. Vitsippan är giftig att äta.
 
 • Det finns många olika sorters krokusar. Från saffranskrokusen kan vi få kryddan saffran. Saffran används bland annat när vi bakar lussebullar. Det behövs 150 000 till 170 000 blommor för att få ett kilo saffran.
 

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Humlans Herbarium samt Sveriges natur.org