Att skriva dagbok

Foto: Pixabay

Den 12 maj är det dagbokens dag. Den är instiftad av Folklivsarkivet vid Lunds universitet.I en dagbok skriver man ner personliga tankar om saker som hänt en själv eller kanske något man tänkt mycket på och vill skriva av sig om.Trots att det heter dag-bok behöver man inte skriva i den varje dag. Vissa skriver i sin dagbok varje dag, andra kanske bara en gång i veckan eller när det hänt något speciellt.De som har skrivit dagbok i hela sitt liv säger ofta att det är viktigt att man har en rutin för skrivandet för att det ska bli av. Det kan vara att man skriver en kvart innan man går och lägger sig eller att man skriver på bussen hem från skolan till exempel.Dagboken innehåller ofta privata tankar som den som skriver inte vill att andra ska läsa. Därför är det ofint att titta i andras dagböcker. Och som ni nog vet är det vanligt att unga människor har ett litet hänglås på dagboken för att ingen ska kunna tjuvläsa.Fördelen med dagböcker är att man kan gå tillbaka i sitt liv och läsa om hur man upplevde saker i en annan fas av livet. Det ger ofta perspektiv på saker och ting. Det betyder att du kan jämföra hur du känner nu, med hur du kände då. Det kan göra så att du upptäcker att det kanske inte var så illa trots allt och att allt kommer att ordna sig.En av historiens mest kända dagboksförfattare är engelsmannen Samuel Pepys som levde på 1600-talet. För att ingen skulle kunna läsa hans dagböcker hade han hittat på ett chiffer, ett kodspråk som bara han förstod.Några dagböcker som getts ut som vanliga böcker efter att personen som skrivit dem har avlidit har blivit väldigt kända. Sådana exempel är Anne Franks dagbok, Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-1945 och den svenska 1800-talsförfattaren Victoria Benedictssons Stora boken.

Veckans fördjupning: Dagböcker


Anne Franks dagbok

Anne Frank var fjorton år när familjen tvingades gå under jorden 1942. De var judar och hölls gömda i ett gårdshus i Amsterdam i två år innan de hittades av nazisterna.Anne beskriver vilken press familjen utsattes för. Dagboken är också en begåvad tonårings tankar om livet, puberteten, föräldrarna och den första förälskelsen.Miljoner läsare världen över har lärt känna Anne och via henne lärt sig något om livet. Anne Frank dog i tyfus i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Foto: Pressbild / Norstedts förlag

Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-1945

Under hela andra världskriget skrev Astrid Lindgren dagbok där hon berättade om vardagen i Stockholm och om det som hände i världen och i Sveriges under kriget.Astrid Lindgrens krigsdagböcker är en mycket personlig beskrivning av hur dramatiska världshändelser påverkar oss alla. Det här är före Astrid Lindgrens tid som världsberömd författare. Den första boken om Pippi Långstrump kom ut samma år som kriget slutade, 1945.Vad många inte vet är att Astrid Lindgren tidigt stod upp för mänskliga rättigheter och kämpade hela sitt liv mot krig och våld.

Foto: Mediearkivet / Astrid Lindgren Aktiebolag

Berts dagbok

En påhittad dagbok som ni kanske känner till är Berts dagbok som också spelats in som film.Huvudperson är Bert Ljung som går i femman och är kär i Rebecka. Senare blir han kär i en tjej som heter Nadja som spelar fiol. I boken finns en elak typ som kallas Klimpen.Den första boken kom ut 1987 och är skriven av författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson.
Att Bert skriver dagbok är en hemlighet. Dagboken inleds så här: ”Död åt den som tjuvläser denna dagbok. Må han brinna i fasans eld i all evighet… eller i varje fall en liten stund.”

Foto: Pressbild / Norstedts förlag


Text: Magnus Erlandsson, MiniBladet

Den 12 maj är det dagbokens dag.
En dagbok kan användas till mycket.
Men ofta skriver du kanske ner
tankar och känslor som är viktiga för just dig.

 

En dagbok är ofta privat.
Det betyder att det är bara du som får läsa den.
Därför ska man aldrig läsa någon annans dagbok.

 

En bra sak med dagböcker
är att man kan se vad man brukade tycka och tänka.
Vad man tyckte förra året behöver ju
inte vara samma som man tycker nu.
En dagbok kan på så sätt hjälpa en att förstå
hur man själv fungerar.

 

Det finns många kända personer
som har skrivit dagböcker.
Många av de dagböckerna har faktiskt
blivit utgivna så att alla kan läsa dem.
Några kända dagböcker är
Anne Franks dagbok och Astrid Lindgrens dagböcker.

 

 

Veckans fördjupning: Dagböcker

Anne Franks dagbok

Anne Frank var en fjorton år gammal flicka.
Hon levde under andra världskriget.
På grund av att hon var jude
var hon och hennes familj tvungna att gömma sig.

 

Under tiden de gömde sig
skrev Anne Frank i sin dagbok.
Hon skrev mycket om hur jobbigt det var
att behöva gömma sig.
Men hon skrev också om hur det är
att bli äldre och hur det är att bli kär.

 

Foto: Pressbild / Norstedts förlag

 

Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-1945

Astrid Lindgren känner många till.
Men inte lika många känner till
att hon har skrivit dagböcker.

 

Innan hon blev en berömd författare
skrev hon faktiskt dagböcker.
Det var under andra världskriget.
Då skrev hon om hur det var att leva
under andra världskriget.

 

Astrid Lindgren var starkt emot andra världskriget.
Och genom hela livet kämpade hon
mot krig och våld.

 

Foto: Mediearkivet / Astrid Lindgren Aktiebolag

 

Berts dagbok

Berts dagbok är en påhittad dagbok.
Den handlar om Bert.
Men han finns inte på riktigt.
Det är författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson
som har hittat på karaktären Bert.

 

I Berts dagbok får vi se hur han lever.
Den handlar mycket om kärlek.
Men också om kompisar och
till och med om fiender.

Foto: Pressbild / Norstedts förlag