Inga hejaramsor i OS och Paralympics

En simmare

OS och Paralympics i Tokyo är planerat 23 juli–8 augusti 2021. Foto: Pixabay.

I sommar kommer det att vara OS och Paralympics i Tokyo. Men det kommer vara många nya regler för publiken. Ingen får sjunga sånger eller hejaramsor. Men det går bra att klappa händerna.

 

OS i Tokyo skulle egentligen ha varit 2020. Men på grund av coronapandemin flyttades allt fram ett år. Nu planerar Japan att ha OS i sommar istället. Förutom OS är det också tävlingar i Paralympics där alla tävlande har någon form av funktionsnedsättning. 

 

De som arrangerar OS heter Internationella olympiska kommittén (IOK). De hoppas kunna ha publik under de olympiska spelen. Men publiken måste följa flera regler för att få komma in på arenan.

 

Till exempel får de inte sjunga sånger eller hejaramsor, men de får klappa händerna. De får heller inte åka kollektivtrafik utan ett speciellt tillstånd.

– På många sätt blir de här spelen en annorlunda upplevelse, säger Pierre Ducrey till nyhetsbyrån Reuters. Han är ansvarig för OS-arrangemang i Internationella olympiska kommittén.

 

Men alla tycker inte det är så bra idé att arrangera OS i en pandemi. Det kostar mycket pengar att arrangera OS och vissa tycker att pengarna kan gå till att stoppa smittspridningen av covid-19 i stället.

Förra sommaren skulle det ha varit OS
i Tokyo som ligger i Japan.
Men på grund av corona-pandemin
flyttades OS fram till sommaren 2021.

 

Därför planerar nu Tokyo
för OS denna sommaren istället.
Men eftersom coronaviruset fortfarande smittar
kommer det finnas nya regler för OS.

 

Till exempel får inte publiken sjunga sånger
eller ropa hejaramsor.
Men de får klappa händerna.
Publiken får heller inte åka buss
utan ett speciellt tillstånd.

 

Pierre Ducrey har ansvar för att
ordna OS i Tokyo.
Han säger att det kommer att bli
ett annorlunda OS i år.