Auschwitz befriades för 75 år sedan

Förintelselägret Auschwitz

Förintelselägret Auschwitz är i dag ett museum.

I dag, den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag. Det är en dag då sovjetiska trupper öppnade Tyskland förintelseläger. Det är också en dag då vi minns alla människor som dödades av nazisterna under andra världskriget.

 

Under andra världskriget dödade Adolf Hitler och hans nazistiska parti ungefär sex miljoner judar. De dödade också romer, homosexuella och människor med olika funktionsvariationer.

 

Det här hände på olika förintelseläger som nazisterna byggde. Den 27 januari för 75 år sedan befriades alla som var fångna i förintelselägret Auschwitz–Birkenau i Polen. Det var sovjetiska trupper som öppnade upp lägret som i dag är ett museum.

 

På Förintelsens minnesdag visar människor över hela världen att vi aldrig ska glömma de som dog i lägren.

 

Sveriges statsminister Stefan Löfven åkte till Jerusalem för att vara med i en stor manifestation. Där han träffade ledare från hela världen som kommit för att hedra minnesdagen, men också för att diskutera antisemitism. Antisemitism betyder fördomar och fientlighet mot judar. Även om andra världskriget var för länge sedan är det fortfarande många judar som inte känner sig trygga i samhället.

– Det är en väldigt stark upplevelse av en av mänsklighetens kanske mörkaste perioder. Förintelsen är ju det, och vi måste våga och orka ta till oss det hemska, våldet och förödmjukelsen och kanske det allra viktigaste, att det här inte var något som bara kom med Nazityskland, att det bara var nazister i uniform, utan det var även vanliga människor som bidrar till antisemitismen, sa Stefan Löfven till SVT.

Idag, den 27 januari
är det förintelsens minnsesdag.
Det är en dag att minnas allt hemskt
som hände under andra världskriget.

 

Under andra världskriget
dödade Hitler många människor.
Han och hans nazistiska parti
hade olika läger för människor.

 

I dessa läger dog ungefär 6 miljoner människor.
Många av de som dog var judar
men många var också homosexuella och romer.

 

Sveriges statsminister Stefan Löfven
var i staden Jerusalem för en stor manifestation.
Många av världens ledare var där
för att hedra de som dog under förintelsen.