Fredlig protest hölls i Hongkong

En bild över Hongkongs skyskrapor

I söndags hölls fredliga protester i Hongkong.

Hongkong och Kina

Hongkong är en region i södra Kina som blev en del av Kina för 22 år sedan, år 1997. Peking, som är Kinas huvudstad, ligger i en del av Kina som kallas för Fastlandskina. Hongkong bestämmer fortfarande över vissa saker själva, som till exempel deras ekonomi och politik, men Peking ansvarar för stadens försvar. Detta kallas för ”Ett land – två system”.

Sedan juni har det varit många protester i Hongkong över ett lagförslag om att de som misstänks för brott kan skickas bort från Hongkong för rättegång.

 

I helgen hölls en fredlig protest av människor i Hongkong. Det är inte säkert hur många människor som deltog i protesten, men antalet var någonstans mellan hundratusen och över en miljon människor.

 

Protesterna i Hongkong har pågått sedan juni. Allt började efter att Kina ville göra en ny lag som säger att människor som bryter mot lagen eller som är misstänkta för brott i Hongkong kan skickas till Fastlandskina för rättegång.

 

Men det har många i Hongkong satt sig emot. I Hongkong är det mer demokratiskt än resten av Kina, och därför finns det risk att journalister och aktivister som talar illa om Peking skickas till Fastlandskina för orättvisa straff. Men nu är protesterna inte bara över den nya lagen, utan också för att människor i Hongkong inte vill att de som sitter i Peking och bestämmer ska styra för mycket över Hongkong.

 

Det har varit många protester i Hongkong sedan juni, och några av dem har varit våldsamma. Men i helgen var protesten fredlig utan att människor skadades.

Hongkong är del av Kina.
Kina styr över Hongkong.
Men Hongkong bestämmer mycket själva.

 

Nu har Kina gett ett förslag
om en ny lag i Hongkong.
Lagen handlar om människor
som kanske har gjort ett brott.
Kina vill att de ska skickas till Fastlandskina.

 

Fastlandskina är en annan del av Kina.
Där är det inte lika demokratiskt
som i Hongkong.
Därför är många i Hongkong rädda
att de som skickas dit kommer behandlas dåligt.

 

Många i Hongkong har protesterat mot den nya lagen.
I helgen var det en jättestor protest.
En del personer tror
att det var en miljon människor där.