Almedalsveckan 2019 är i full gång

Under Almedalsveckan samlas politiker och organisationer som engagerar sig i olika frågor. Bild: Celia Boltes

Bild på en kvinna som går ner för en gata i Visby med ett stort plakat runt halsen. På plakatet står det "Skriv på upprop för halverad köttkonsumtion 2030".

Varje år träffas Sveriges politiker i Almedalen i Visby på Gotland. Det är en vecka full av spännande diskussioner och debatter, men i år är det inte alla som vågar komma till ön.

 

Första veckan i juli är alltid färgstark i Visby. Då träffas politiker från hela landet för att diskutera både Sveriges utmaningar och möjligheter.

 

I år hålls över 3700 evenemang under Almedalsveckan. Evenemangen är gratis för alla som vill komma och lyssna, och tanken är att människor ska träffas och lära sig av varandra.

 

Under veckan har varje parti som sitter i riksdagen varsin dag då de står extra mycket i centrum. Då har partiet möjlighet att diskutera frågor som de är speciellt intresserade av.

 

Almedalsveckan har länge lockat många besökare och organisationer. Men under det senaste åren har arrangemanget också fått mycket kritik.

 

Kritiken handlar bland annat om att en rörelse som kallas för NMR har fått tillstånd att demonstrera i Visby under politikerveckan.

 

NMR står för Nordiska motståndsrörelsen och är en nazistisk rörelse som många är rädda för. En undersökning från Sveriges Radio visar att många av de som är med i rörelsen är dömda för grova brott.

 

Många som besöker Almedalsveckan tycker att det är väldigt dåligt att NMR har fått tillstånd att demonstrera. Anledningen är bland annat att många organisationer sagt att de inte vågar komma när NRM är där.

 

Men att demonstrera är en rättighet enligt grundlagen. Därför menar polisen att det är svårt att säga att NMR inte får komma, även om det innebär att andra inte vågar vara med.

 

– Polisen ansvarar för ordning och säkerhet och kommer att görs sitt yttersta för att ordning och säkerhet ska gälla, säger Carina Skagerlind som är pressansvarig för polisen till Aftonbladet.

I Visby är det Almedalsveckan varje år.
Det är en vecka då politiker ses
för att diskutera Sveriges politik.

 

Under veckan är det flera tusen
samtal och debatter.
Det kommer jättemycket folk
varje år för att lyssna på politikerna.

 

Men i år är det en del personer
som inte har vågat komma.
Det beror på att organisationen NMR
ska demonstrera under veckan.

 

NMR är en nazistisk rörelse.
Det betyder att de inte tycker
att alla människor är lika mycket värda.