En ekorre håller i en kamera. Den tar en bild på ett barn som är pyttelitet och som också tar en bild på ekorren.

Alla pratar om källkritik, men vad är det?

Källkritik är att fundera på om det du läser och hör är sant. Att vara källkritisk är att lära sig vilka källor man kan lita på och hur man avgör om det man får veta verkligen stämmer.

Det finns många olika delar inom källkritik att hålla koll på. MiniBladet hjälper dig att ta dig an det bit för bit. Med övningar, skoluppdrag och fördjupningar hjälper vi er att bli källkritiska. Första delen i vår serie handlar om fejkade nyheter. Andra delen handlar om bilder och hur du kan undersöka dem. Tredje delen tar upp frågan om varför någon vill luras och vilka knep som används.

Lärarhandledning till Fejkade nyheter

Lärarhandledning till Vad berättar bilden?

Lärarhandledning till Är det möjligt?

Lärarhandlening till När fantasi blev fakta

Läs mer om källkritik i vår fördjupningsartikel.

Källkritik del 1 – Fejkade nyheter

Idag sprids mycket information på internet som inte är sann. Informationen kan ibland se ut som riktiga nyheter som journalister har skrivit. Det kallas för fejkade nyheter. Vi hjälper dig att avslöja om en artikel är sann eller falsk!

 

Vi börjar med några övningar!

Tre orange pratbubblor med text: Hur vet du att fakta på internet är sann? Varför ljuger vissa källor? Varför skrivs fejkade nyheter?

Källkritik del 2 – Vad berättar bilden?

Bilder är viktiga i all information. Ett fotografi ska visa hur något ser ut i verkligheten. Men det går att luras med en bild och få oss att tro att den berättar något som inte är sant. Du ska därför få lära dig att bli en detektiv som kan avslöja falska bilder.

En ekorre håller i en kamera. Den tar en bild på ett barn som är pyttelitet och som också tar en bild på ekorren.

Tre blå pratbubblor med text: Hur påverkar rubrik och bildtext? Är bilden från rätt sammanhang? Har något ändrats i bilden?

 

Källkritik del 3 – Är det möjligt?

De som lägger ut falsk information på nätsajter och i sociala medier vet att det är lättare att få folk att tro på deras fakta om de överraskar, skräms eller påstår att man kan bli rik, frisk, stark och populär. Här visar vi hur du kan vara på din vakt mot de som luras.

 

 

Källkritik del 4 – Fakta eller fantasi?

Förr i tiden fanns det folk som trodde att häxor var kvinnor som hade sålt sin själ till djävulen. Många kvinnor anklagades för häxeri och blev brända på bål. 

I vår tid finns fortfarande liknande tankar – konspirationsteorier – där fantasier förvandlas till fakta. Se upp så att du inte blir en som sprider sådana falska fakta.

En häxa på en kvast.

Pratbubblor med frågorna: Blir jag arg rädd eller orolig? Pekas nåågra ut som onda eller farliga? Går det att kontrollera fakta?

Gå till Reporterskolan