Reporterskola

PT: Var kommer alla hjärtans dag från?

choklad

I det här reportaget berättar minireportrar från Minibladet om alla hjärtans dag, varför dagen finns och var den kommer från.

Kring 1960-talet började folk att fira alla hjärtans dag men det var först på 1990-talet som det blev stort. Namnet alla hjärtans dag kommer ifrån helgonet Sankt Valentine, och det riktiga namnen är Valentindagen och på engelska heter det Valentine’s day. I Finland så heter det inte alla hjärtans dag, det heter Vändagen. 

Alla hjärtans dag kommer från norra Frankrike, England och Skottland, där vårfester firades. Pojkar och flickor parades ihop på lek inför vårens lekar och danser. Den här seden blev ett sätt för ungdomar att fundera över vem som skulle bli deras Valentin.

Det finns en liknande högtid som alla hjärtans dag, det är pingsten där liknande lekar finns. Att börja skriva kärleksbrev och vackra kort kom först på 1800-talet. Ungefär 50 procent av Sveriges invånare firar alla hjärtans dag och under alla hjärtans dag-veckan ökar försäljningen av chokladpraliner med hela 90 procent!

Det finns en romantisk berättelse om en person som levde för ungefär 1 700 år sedan och han hette Valentin. Han blev fängslad av kejsaren för att han var kär i kejsarens dotter. Då han satt i fängelsehålan så kom kejsarens dotter och gav honom mat och meddelanden. Det sägs också att Valentin gav blommor till älskande par. Det sägs vara anledningen till varför vi ger blommor till varandra på alla hjärtans dag.

Källor: Wikipedia, temadagar.se, SO-rummet.se, nordiskamuseet.se, Leva och bo

Text: Lukas Holmgren, Christopher Sebbas och Pontus Berglund, 6c, Pitholmsskolan, Piteå