Reporterskola

PT: Lappen i taket

Ett foto på den handskrivna lappen som eleverna hittade. På lappen står det fem namn och årtalet 1998.

Här är lappen som eleverna hittade.

I den gamla Träskolan vid Rosvik skola gjorde elever en dag en spännande upptäckt. De hittade nämligen en lapp som legat gömd i många år.

Fyra tjejer som heter Lovis, Hasret, Alma och Emelie hittade lappen. De hittade den i den gamla byggnaden Träskolan som är en del av Rosviks skola. Lappen är 21 år gammal och skrevs år 1998. De som skrev lappen hette Malin, Sara, Crico, Christofer och Maria.

Lappen låg i ett grupprum, den var instucken i en springa i taket och hängde ut lite. De som hittade lappen tyckte den såg ny ut. Lappen satt så högt upp i taket att de behövde ställa sig på ett bord för att få ner den.

Lappen är som en tidskapsel som har väntat på att någon ska hitta den. När eleverna i Rosvik hittade lappen blev det början på ett stort detektivarbete. Vem var det som låg bakom lappen? Vilka var egentligen Malin, Sara, Crico, Christofer och Maria. Till slut hittade eleverna en av personerna och ringde upp henne.

Maria Blomkvist som var med och skrev lappen har svarat på några frågor. Hon var ungefär 11 till 12 år när de skrev lappen. Anledning till att de lade upp lappen i taket var för att de hade en skoluppgift. De trodde att lappen skulle hittas först när skolan skulle rivas. Men så blev det inte.

Vad var syftet med lappen?

– Det var att det skulle vara kul att sätta upp lappen. Någon i framtiden skulle kanske hitta den när skolan skulle rivas eller någon gång längre fram. Vi hade något skolarbete och hade delat upp oss i grupper.

Trodde ni att någon skulle hitta lappen?

– Ja, vi trodde att någon skulle hitta lappen. Men vi visste inte hur lång tid det skulle ta.

När trodde ni lappen skulle hittas?

– Kanske när vi var gamla, allting är ju relativt.

Hur kom ni på idén med lappen?

– Jag tror att vi hade sett någon film eller något.

Hur kändes det att någon hittade lappen?

– Jamen det var ju jättekul att ni hittade lappen! Men vad gjorde ni uppe i taket är min fråga?

Text: Vera Gunnarsson och Alma Hägglund, 6:1, Rosviks skola, Piteå
Foto: Vera Gunnarsson