Sandra Leiknes är MiniBladets kändis i november 2019

Sandra Leiknes

Sandra Leiknes

Del 2. Zombies, vampyrer och allt!

Skräckproducenten Sandra Leiknes var från första början mest inne på sci-fi och fantasy. Sen kom hon in på zombies och vampyrer, därefter skräck.

 

– Jag gillar det här med fantasivärldar. Det som är unikt med skräck på nöjesparker är att man får möta sina värsta rädslor och efteråt har man kanske samma känslor som när man hoppat ut genom ett flygplan med en fallskärm och känner ”jag klarade det”. Samtidigt som det är helt tryggt och säkert. Det tycker jag är roligt att jobba med, säger Sandra.

 

Sandra tycker det roliga är att skräck är så individuellt. Det som någon är rädd för är kanske inte en annan rädd för.

 

– Jag gillar cirkustemat. Men jag tycker inte det är läskigt, det är roligt att jobba med. Och jag gillar ju zombies, lite fånigt men jag gillar det. Fast jag gillar ju allt, jag är störd.

 

Sandras starkaste upplevelse var när hon var elva, tolv år och enligt henne själv jättefeg. Hon tyckte att allt som hade med skräck att göra var jätteläskigt och hennes äldre kusiner tvingade henne att kolla på skräckfilm.

 

– Jag kunde inte sova på månader efteråt. Jag kommer aldrig att glömma det. Men sen hände nåt och jag började gilla det istället.

Del 1.  ”Det är skitroligt att skrämmas” 

Sandra Leiknes kallas för skräckproducent. Hon planerar och utvecklar skräckhusen och skräckområdena på Liseberg i Göteborg.

– Egentligen är jag producent så jag jobbar framför allt med Halloween men även med jul- och isshowen, så lite vackra saker också, säger Sandra.

 

Hon har jobbat på Liseberg sedan 2003. Hon har jobbat med underhållning hela sitt liv. Som producent, regissör och dansare. Men redan sommaren 1998 fick hon jobba som spöke på skräckhuset Hotell Gasten på Liseberg.

– Det är skitroligt att skrämmas. När de blir så rädda att de blir helt knäckta då får man lite dåligt samvete men någonstans så blir det också som ett bra bevis på att vi gör ett bra jobb. Samtidigt tar vi ju hand om dem, säger Sandra.

 

Det har varit folk som svimmat när de gått vandringarna. Sandra berättar att folk reagerar väldigt olika när de är på väg att svimma. Vissa blir bara tysta och vita och skärrade. Andra skriker att de vill ut.

– Vi försöker ju att hantera det innan det händer. Jag skulle vilja säga att för i tiden var det mycket mer vanligt att det gick så långt. Nu har vi lärt oss att identifiera tecknen.

 

Om de blir så rädda så har alla som arbetar där en inövad plan i hur de tar hand om det. Så nu känner Sandra sig trygg i den delen av skräckupplevelsen.

– Men det är fruktansvärt roligt att skrämma folk. När de blir såhär att de gråter och skrattar samtidigt, det är den bästa reaktionen. ”Jag vill inte mer, jag vill inte mer, fast jo, lite till”, säger Sandra.

 

 

Nanna Munthe Salemark

 

Sandra Leiknes är MiniBladets kändis i november 2019

Sandra Leiknes

Sandra Leiknes

Del 2. Zombies, vampyrer och allt!

Sandra Leiknes är månadens kändis i MiniBladet.
Hon jobbar på Liseberg
som skräckproducent.
Det betyder att hon jobbar med skräckhuset där.

 

Men Sandra har inte alltid varit förtjust
i läskiga saker.
Från början var hon mest intresserad
av fantasy och sci-fi.

 

Sen blev hon mer och mer intresserad
av zombies och vampyrer.
Och till sist började hon gilla
allt som har med skräck att göra.

 

Sandra minns att när hon var liten
var hon väldigt rädd för skräckfilmer.
Men en gång tittade hon på en skräckfilm i alla fall.
Sen var hon jätterädd och kunde inte sova
på flera månader efteråt.

 

Del 1.  ”Det är skitroligt att skrämmas” 

Månadens kändis i MiniBladet
heter Sandra Leiknes.
Hon jobbar med skräckhuset
på Liseberg i Göteborg.

 

Sandra är producent.

Det betyder att hon planerar
hur skräckområdena ska vara.

 

Sandra har jobbat på Liseberg sen 2003.
Men hon har jobbat med underhållning
hela sitt liv.

 

Sandra tycker att det är roligt
att skrämma folk.
Det roligaste tycker hon är
när de skrattar och gråter på samma gång.

 

Men hon säger också att
man måste vara försiktigt.
Det är inte kul om folk
blir för rädda.