Fingrigt pyssel

Att göra fingerdockor med gipsbindor är ett kul pyssel för barn i många olika åldrar. Använd målarfärg, garn och tyg för att dekorera figurerna.

Att göra fingerdockor är lätt, men tar lite tid. Börja med att klippa gipsbindor i smala remsor. Ha en skål vatten nära till hands. Smörj sedan in ditt finger med en fet salva. Doppa de klippta remsorna i vattnet och linda runt fingret. Fortsätt med många remsor tills det har blivit ett tjockt extrafinger. Bygg på med gipsbindor där du vill ha den tjockare och större.

Därefter torkar du fingerformarna över natten. De vill gärna forma om sig långsamt, så se till att de torkar rätt så att de inte blir sneda.

När fingerformarna har torkat kan du måla dem. Ett smart knep är att sätta tillbaka dem på fingret, då blir det lättare att måla. Lägg en vacker grundfärg och när den torkat kan du måla detaljerna, klistra på särskilda ögon, göra garn till hår eller kanske klä på den lite klädesplagg som du har klippt ut i tyg.

En burk där det står några fingerdockor på varsin penna.

Gipsbindor är ett billigt material som går att köpa i de flesta hobbyaffärer. Det är med andra ord ett perfekt tillfälle att låta barnen experimentera även om det i slutändan blir oanvändbara skådespelare i en liten dockteater. Men förhoppningsvis blir det några dockor att använda till en mästerlig teaterpjäs.

 

Nanna Salemark

2019-01-04

Fler Tips!