Två personer som syns bakifrån, de håller upp en vit flagga. I bakgrunden syns en sjö och berg.”Det är så det blir förändring!”

 

Många av MiniBladets läsare är oroliga över hur vi behandlar vår planet. En mängd insändare som vi fått handlar om klimatpåverkan och djurrätt. Därför vill vi ge tips på hur man som barn kan påverka ännu mer!

 

Lovisa Roos är vice ordförande i Fältbiologerna. Hon tipsar om hur skolbarn kan påverka klimatsituationen:

 

– Påverka tillsammans med andra! Gör någonting med några kompisar eller skolklassen. Ha ett möte med rektorn på skolan för att prata om vad de kan göra för klimatet, till exempel för att minska matsvinnet, få in mer och bättre vegetarisk skolmat och slösa mindre papper. Och ställ krav på att era åsikter tas på allvar!

 

Djurens Rätt har en juniorklubb för barn 0-13 år som heter Rädda Djuren-klubben. Ansvarig för klubben är Sofie Alvén.

 

– Ni kanske har något skolprojekt som går att använda för att hjälpa djuren? Till exempel finns det en klass i Göteborg som på bildlektionerna målade av hemlösa katter. Sedan hade de en utställning med porträtten och samlade in 4000 kronor till katterna! Har du någon lärare som brukar gilla att göra nya grejer? Föreslå ett projekt för djuren för hen! Toppen att kunna hjälpa djuren och lära sig en massa bra saker samtidigt, säger Sofie Alvén.

 

– Ni kan också skriva brev eller mejl till politiker. Antingen i riksdagen, eller varför inte skriva till statsministern? Eller till politiker där du bor, om det till exempel handlar om skolmaten eller en lokal djurpark. Det är jätteviktigt att de ser att många bryr sig, det är så det blir förändring!

 

Vill du veta mer om Fältbiologerna och Rädda Djuren-klubben? Gå in på följande länkar:

Fältbiologerna

Rädda Djuren-klubben

 

Nanna Salemark

2018-11-16

 

Fler Tips!