Barnböcker i trälådorBarnböcker ökat – barnboksförlagen minskar

På torsdag startar Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och fortsätter till och med söndag.

 

Årets tema är Respekt och programmet är som vanligt ordentligt fyllt med spännande föreläsningar, samtal och workshops. Och för barn och vuxna i sällskap av barn, finns Barnsalongen. Men barnboksmarknaden är inte helt okomplicerad, inte för förläggarna i alla fall.

 

Sedan år 2000 har intresset för barnböcker ökat och en mängd nya mindre barnboksförlag startat, enligt Svensk bokhandels tidning. Den ökade konkurrensen har dock tvingat många att lägga ner sin utgivning. Enligt förläggarna är barnböcker inget man tjänar pengar på.

 

– Det är fullständigt olönsamt att ge ut barn- och ungdomsböcker idag för små förlag. Barnböcker har så låga f-priser, så med låga upplagor blir det ett nollsummespel. Det är väldigt sorgligt, sa Annika Nasiell, chefredaktör på Barnens bokklubb, till Svensk bokhandels tidning.

 

Bokhandlarnas situation är lika spänd och tenderar därför att främst ta in vad de stora förlagen marknadsfört. Det krävs både tid och kunskap att ta sig utanför handelns urval. Där gör biblioteken en stor tjänst eftersom de kan ta in långt många fler titlar än en bokhandel, och beställa efter låntagarnas önskemål. Men utan förlag kan böcker inte begäras, inte ens av biblioteken.

 

Läs mer på Svensk bokhandels hemsida

Fler Tips!