Tack alla fantastiska elever och lärare för 2019!

Hoppande höns i Mälarbaden, ett toppmodernt äldreboende i Karlshamn och en mystisk lapp i Piteå. Under året har minireportrar från norr till söder roat, utbildat och fått oss att skratta.

 

Att summera 2019 i MiniBladets årsbok är ingen lätt uppgift. Ett år går fort men rymmer så mycket. Två nya redaktioner har startats, MiniBladet har hållit i workshops tillsammans med bibliotek, Maria McShane, MiniBladets grundare, var en av finalisterna i Diversity Index Awards, kändisar har intervjuats och tävlingar har genomförts.

 

Men vi tar det i tur och ordning. Och börjar med själva kärnan. MiniBladets mål och vision är att synliggöra barnen och deras tankar, att väcka lustan att läsa och skriva. Genom vår Reporterskola hoppas vi kunna göra just detta. Vi vill få barnen att känna sig precis så viktiga som de är.

 

Under 2019 har vi haft det stora nöjet att hälsa många nya klasser välkomna till vår Reporterskola. Elever i bland annat Karlshamn, Karlskrona, Piteå och Eskilstuna har träffat MiniBladets journalister via videolänk. Tack vare teknikens under har eleverna kunnat ställa alla de där frågorna som kan vara bra att få svar på innan de axlar rollen som reportrar.

 

Vad är roligast med att arbeta som journalist? Hur mycket tjänar en reporter? Hur tar man bra foton? Hur ser en vanlig arbetsdag ut? Vad är ett presskort?

 

Att vara nyfiken är en väldigt bra egenskap. Den där nyfikenheten har resulterat i en mängd texter från våra minireportrar. Texter som vi sedan har kunnat publicera på MiniBladets webb och i de tio dagstidningar som vi samarbetar med.

 

Blekinge

Under hösten har elever i Blekinge skickat in spännande, viktiga och roliga texter på löpande band och vi kan konstatera att eleverna har slagit ett nytt rekord i antalet inskickade texter. Vi har bland annat ettan från Sternöskolan i Karlshamn som har tagit fina ögonblicksbilder av spännande experiment med schampo och sirap. Fyrorna på Bodestorpsskolan har intervjuat varandra om förebilder. Femmorna på Korpadalsskolan har intervjuat en brandman, Mjällby AIF:s tränare och en traktorsamlare. Medan treorna på samma skola kontaktade personal som jobbar på reningsverket och tog reda på hur vattnet i skolans kranar renades…

 

Västerbotten

Elever från Västerbotten har bland annat uppmärksammat den viktiga miljöfrågan, skrivit om näthat, recenserat böcker och intervjuat sjukhuspersonal, klasskompisar, rektorer och personal i den lokala djuraffären.

 

Fyror från Storsjöskolan i Holmsund har tagit reda på när man egentligen är tillräckligt sjuk för att stanna hemma från skolan och vad man ska göra för att bli frisk snabbt. Femmor från Stöcke skola har skickat in roliga och detaljerade beskrivningar av friidrottstävlingarna på Campus Arena. Vi har även fått reda på att fredagskakan på Stöcke skola är saknad och att eleverna inte tycker att tre gram socker i en liten kaka inte är så mycket att bråka om…

 

Norrbotten

I Piteå har eleverna bland annat ställt frågor om allt från rädslor till hur det känns att jobba på en skola. Vi har fått veta att skolsköterskan Karin på Pitholmsskolan är rädd för insekter och hur det gick till när fjortonåriga Liv Dagertun från Luleå gick från att ha vägrat att gå till stallet till att ta silver i SM. Elever från Rosviks skola bjöd på spännande läsning när de undersökte en mystisk lapp som de hittade i en springa i skolans tak…

 

Sörmland

MiniBladets journalist Magnus Erlandsson besökte många nya skolor i Sörmland under hösten. De nya reportrarna visade sig vara riktiga stjärnor. Under höstterminen har skolorna i Sörmland producerat reportage, enkäter och bilder. Texterna från eleverna har publicerats både på MiniBladets sajt och i E-kuriren, K-kuriren och Sörmlands Nyheters papperstidningar på helgen.

 

Värmland

MiniBladet var på plats när Värmlands bokfestival arrangerades i Karlstad på Nöjesfabriken den 22 och 23 november. Under festivalen knöt Maria McShane, MiniBladets grundare och ansvarig utgivare, många nya kontakter med både lärare och bibliotekarier. De värmländska minireportrarna har skrivit om allt från en lerig orientering till bihotell och kycklingar i klassrummet.

 

Skåne

Hösten 2019 startade MiniBladet flera nya projekt i Malmö. Bland annat två redaktioner med minireportrar på Rosengårdsskolan och mötesplats Helamalmö på Nydala; ett projekt som vi gör på uppdrag av MKB som vill öka sin satsning på social hållbarhet i områdena.

 

Minireportrarna har träffats en gång i veckan och arbetat som en riktig redaktion. Deras texter publiceras på MiniBladet.se och i ett blad som delas ut till alla MKB:s hyresgäster i Rosengård och Nydala. 

 

Eleverna tar uppdraget på allvar och det märks att de är stolta när de ser sina texter går i tryck. Under hösten har minireportrarna bland annat skrivit om klimatet, ridning och träffat Youtube-stjärnor som Magister Nordström och Familjen Arcombe.

 

https://www.medievarlden.se/2019/07/journalistisk-ska-lyfta-barn-i-utsatta-omraden/

 

 

 

Vi har även påbörjat ett samarbete med InnoCarnival Skåne där MiniBladets uppdrag är att följa tio klasser – från Osby i norr till Ystad i söder –  som medverkar i projektet och hjälpa dem att dokumentera sin kreativa resa. Vår journalist Magnus Erlandsson, som ansvarar för reporterskolan i Skåne, har besökt och haft workshop med samtliga klasser under hösten.

 

I våras såg elever i Malmö till att få ut sin bild av sin stad. Tävlingen Min bild av Malmö blev en succé och resulterade bland annat i tidningar, utställningar och en final på Malmö Arena tillsammans med FC Rosengård. I vår planerar vi att utöka tävlingen Min bild av och sprida den i fler av våra regioner.

 

Två andra nyheter under året är Greta Gräv och Dag Blad. Under hösten 2019 fick eleverna i Reporterskolan stifta bekantskap med de två karaktärerna vars uppgift är att inspirera och ge värdefulla skrivtips. MiniBladet deltog även i två seminarier på bokmässan i Göteborg. Inbjudan kom från Mediekompass och Statens medieråd. Seminariet med Statens medieråd blev filmat av UR.

https://urplay.se/program/214363-ur-samtiden-bokmassan-2019-ungas-nyhetsanvandning-under-lupp

 

I Nordicoms rapport “Youth and News in a digital Media Environment” från Göteborgs universitet lyfts MiniBladet för sitt nya annorlunda perspektiv – att få alla barn att bli delaktiga i nyhetsläsning, skapa nya läsvanor samt träna att göra sina röster hörda.

 

Och det är något vi tänker fortsätta att jobba för även under 2020. Hoppas ni vill följa med på vår fortsatta resa!

 

Gott nytt år önskar MiniBladets redaktion!

Anna Jennie skrattar. Hon har lugg och stort långt hår med dreads. Magnus ser lite finurlig ut. Han har rusigt hår och skäggstubb. Elias MariaMats

Fler Krönikor